Jól áll a világ a gyermekbénulás elleni harcban

támadások a gyermekbénulás elleni oltásokat végző egészségügyi dolgozók ellen, Kongói Demokratikus Köztársaság, az UNICEF menekült tábora Kibatiban 2008
Vágólapra másolva!
A gyermekbénulást okozó három vírustörzsből kettő teljesen eltűnt a globális oltási kampánynak köszönhetően – állítják az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ szakértői, akik szerint ezzel „fontos mérföldkőhöz” érkezett az emberiség.
Vágólapra másolva!

A gyermekbénulást okozó vírusnak három törzse van, ezek közül a 2-es típusút 1999-ben sikerült végleg kipusztítani, és a 3-as típus okozta megbetegedést sem jelentettek már több mint két éve.

A CDC szakértői szerint a világ soha nem került még ilyen közel ahhoz, hogy teljesen leszámoljon a gyermekbénulással, de a pakisztáni helyzet nagyon aggasztó.

Nagyon fertőző

A vírus nagyon fertőző, és 200 betegből egynél bénulást okoz. Gyerekek esetében halált is okozhat, ha megbénulnak a tüdőt működtető izmok.

A globális oltási kampány eredményeképpen azonban drámaian csökkent a megbetegedések száma: míg 1988-ban még 350 ezer esetet jelentettek, tavaly mindössze 416-ot.

A 3-as típusú vírus utoljára 2012 novemberében okozott megbetegedéseket Pakisztánban. Ahhoz azonban, hogy ezt a törzset is „végképp eltöröltnek” minősítsék, még legalább egy évnek kell eltelnie, amikor nem jelentenek újabb megbetegedést – emlékeztetett a BBC.

Sikerrel járt az oltási kampány Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Három országban van járvány

Az 1-es típus három országban – Pakisztánban, Afganisztánban és Nigériában – okoz még járványokat. Stephen Cochi, a CDC vezető tanácsadója a BBC-nek azt mondta, ez a típus a legdurvább, mert a szakértők számára is megmagyarázhatatlan okokból ez okozza a legtöbb járványt és vezet a leggyakrabban bénuláshoz.

Nigériában sikerült némiképpen visszaszorítani, a tavaly 53 esettel szemben idén mindössze hatot jelentettek.

Pakisztánban a legnagyobb a baj

A legnagyobb probléma Pakisztán, ahol viszont romlik a helyzet: a tavaly 59 eset után az idén 236 megbetegedést jelentettek, és a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. A tálibok két éve leállították az oltási programokat több törzsi területen, ahonnan a nyáron kiújult harcok következtében tömegesen menekülnek az emberek.

A jó hír az, hogy így a gyerekeket beolthatják. A rossz viszont, hogy a menekülők terjesztik a vírust.

Pakisztánban több támadás is érte az oltást végző egészségügyi dolgozókat Forrás: AFP