A bíróságon nem állt meg a volt kormányfő elleni vád

Vágólapra másolva!
Egy thaiföldi bíróság ejtette csütörtökön a gyilkosság vádját Abhiszit Veddzsadzsiva volt miniszterelnök és helyettese ellen, akiket a 2010-es kormányellenes tüntetések véres elfojtásával összefüggésben akartak felelősségre vonni.
Vágólapra másolva!

A fővárosi büntetőbíróság azzal indokolta döntését, hogy nincs jogi hatásköre az ügy tárgyalásához. Ennek magyarázataként hozzáfűzte, hogy Abhiszit és helyettese köztisztviselőként és rendkívüli állapot hatálya alatt járt el. A bíró megállapítása szerint az esetleges kormányzati visszaéléseket egyedül a legfelsőbb bíróság politikai hivatalt viselők ügyében illetékes kamarája vizsgálhatja ki.

2010 tavaszán a délkelet-ázsiai ország modernkori történetének legsúlyosabb politikai erőszakcselekményei történtek. A tüntető vörösingesek azt állították, hogy Abhiszitnek nincs népi felhatalmazása, miután 2008-ban egy vitatott parlamenti szavazással került hatalomra, a hadsereg hallgatólagos jóváhagyásával. Az utcai megmozdulások leverésekor 90-en vesztették életüket és további 1900 ember sebesült meg. A vád szerint a kormányfő és helyettese adta a hatóságoknak azokat a parancsokat, amelyek a halálesetekhez vezettek. A két volt politikai vezetőt gyilkossággal és hivatali visszaéléssel vádolták meg.

Thaiföldön a hadsereg vezérkari főnöke három hónapja döntötte meg egy vértelen puccsal a választott kormány hatalmát, hogy megoldást találjon a megelőző közel fél év kormányellenes zavargásai nyomán előállt súlyos belpolitikai válságra.