Egy nőt küldenek a csehek az Európai Bizottságba

Vágólapra másolva!
Vera Jourovát, a regionális fejlesztési minisztérium vezetőjét jelöli a cseh kormány az Európai Bizottság biztosi tisztségébe.
Vágólapra másolva!

A három cseh koalíciós párt ebben hétfőn Prágában egyezett meg azt követően, hogy hónapokon keresztül gyakorlatilag nyílt vita folyt a két legerősebb tömörülés, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) és az Igen (ANO) mozgalom között, hogy melyik párt jelöltje legyen az új cseh uniós biztos.
Jourová az Igen mozgalom egyik csúcsvezetője, s jelölése megfigyelők szerint újabb bizonyítéka annak, hogy a kormánykoalícióban egyre erősebbek az Igen elnökének, Andrej Babis kormányalelnöknek és pénzügyminiszternek a pozíciói.

Helyi megfigyelők értesülései szerint Bohuslav Sobotka, szociáldemokrata pártelnök és miniszterelnök azért hátrált meg Babis jelöltje előtt, mert a pénzügyminiszter és mozgalma engedtek a szociáldemokraták követelésének, hogy a jövőben emelkedjen a minimálbér és 750 millió koronával emeljék a szociális kiadásokra szánt idei költségvetést.

Prágai diplomáciai körök és cseh politológusok egybehangzóan nagyon jó lépésnek minősítették, hogy a cseh kormány nőt jelölt az Európai Bizottságba. Jean-Claude Juncker, új bizottsági elnök az utóbbi időben ismételten azt hangsúlyozta, hogy több nőt szeretne látni az általa vezetett testületben. Az augusztusban ötven éves Jourová szakértője az unió működésének, s Prágában többségi vélemény, hogy jó esélye van egy fontos poszt megszerzésére Brüsszelben.

Milos Zeman cseh államfő "okos és értelmes döntésnek" minősítette a kormánykoalíció választását.
Az Igen képviselői az Európai Parlamentben a liberális frakció (ALDE) tagjai, ami a cseh sajtó szerint jól jöhet Junckernek.

Csehországot jelenleg Brüsszelben Stefan Füle képviseli, aki az Európai Bizottság bővítési és európai szomszédságpolitikai biztosa. Prága most arra számít, hogy Jourová jelölésével erősebb és fontosabb biztosi tisztséget szerezhet.