Ferenc pápa közös imára hívta az izraeli és a palesztin elnököt

Vágólapra másolva!
A katolikus egyházfő közös békeimára hívta a Vatikánba Simon Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy csatlakozzon hozzá a békéért esedező szívből jövő imájában. A közel-keleti látogatáson tartózkodó pápa szeretne véget vetni az egyre elfogadhatatlanabbá váló izraeli-palesztin konfliktusnak.
Vágólapra másolva!

A pápai meghívásra reagálva Peresz szóvivője közölte, hogy az elnök elfogad minden kezdeményezést, amely a béke megteremtését szolgálja. Az egyházfő a közel-keleti útján egyre inkább elfogadhatatlannak az izraeli-palesztin konfliktust és arra szólította fel a feleket, hogy hozzanak bátor és kreatív döntéseket a béke megteremtéséért.

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki nem Izraelen keresztül érkezett külföldről a Palesztin Hatóság területén fekvő ciszjordániai Betlehembe, amit a palesztin vezetők fontos lépésnek tekintenek önálló államiságuk elismertetésében.

A Jordániából helikopteren érkezett pápát a palesztin vezetés fogadta, élén Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Abbász üdvözlő beszédében megköszönte a pápa erőfeszítéseit, melyeket azért tesz, hogy a palesztin nép egy megszállástól mentes, szabad palesztin államban élhessen, melynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem. A pápa azt mondta, eljött az ideje, hogy véget érjen ez az egyre elfogadhatatlanabb helyzet, és a saját népe érdekében mindkét félnek áldozatokat kell hoznia.

A katolikus egyházfő találkozik az Izraellel csak tűzszüneti viszonyban lévő szomszédos libanoni keresztény egyház vezetőjével, Besara Rai libanoni maronita pátriárkával is.