Bűnösnek találták az orosz újságírónő gyilkosait

Vágólapra másolva!
Az érdemi felbujtó után még kutatnak, de az öt gyilkossággal vádolt embert bűnösnek mondták ki Oroszországban Anna Politkovszkaja 2006-os megölése miatt.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek mondta ki az Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolásával vádolt öt embert egy moszkvai bíróság kedden az ügyben lefolytatott, megismételt eljárásban.

A több nemzetközi kitüntetéssel is elismert Politkovszkaját, aki Vlagyimir Putyin elnök egyik legkíméletlenebb bírálója volt, 2006. október 7-én, Putyin születésnapján lőtték agyon moszkvai lakása előtt.

Az ügyben a halálos lövés feltételezett leadóját, a bűncselekmény valószínű szervezőjét, valamint három tettestársát találták bűnösnek. Az érdemi felbujtó személyére most sem derült fény, ezért ebben az irányban folytatódik a nyomozás.

A vádlottakat a gyilkosság ügyében lefolytatott első bírósági eljárás során 2009-ben bizonyítékok hiányában felmentették. Mind a bűncselekmény, mind az első ítélet nemzetközi megdöbbenést és felháborodást keltett. Az orosz legfelsőbb bíróság később a felmentő ítéletet részben érvénytelenítette, és új eljárást rendelt el.

A keddi döntés indoklása szerint a hat lövést a csecsen Rusztam Mahmudov adta le. A bűntényt Mahmudov nagybátyja és egy volt rendőr szervezte meg, és két másik személy, a gyilkos két fivére segítette őket.

Politkovszkaja hozzátartozói és lapja, az ellenzéki Novaja Gazeta szerkesztősége egyaránt kétli, hogy nincs más érintett az ügyben. Jurij Csajka főügyész kijelentette, hogy a gyilkosság teljes felderítése "becsületbeli ügy".