A Európai Néppárté a legnagyobb frakció

Vágólapra másolva!
A jobboldali pártszövetségé lesz a legnagyobb frakció a 751 tagú Európai Parlamentben a vasárnapi választások után. A szavazáson előretörtek a szélsőséges pártok, köztük is az euroszkeptikusok. Bejutott ugyanakkor néhány szokatlan politikai szereplő is a szlovák nyugdíjasoktól kezdve a svéd feministákon át a spanyol tanárokig.
Vágólapra másolva!

A jobboldali Európai Néppárt az előzetes eredmények szerint a 751 európai parlamenti helyből 211-et szerez meg a 28,1 százalékos eredményével. Ezzel az EP legnagyobb frakciója lesz, viszont a korábbihoz képest hatvan mandátummal kevesebbel.

A második helyen az európai szocialisták futottak be: a szavazatok 25,7 százalékát szerezték meg, és ezzel 193 helyhez jutnak. A liberálisok 9,9 százaléka 74 parlamenti helyet ér, míg a zöldek 58 mandátumot nyertek el 7,7 százalékkal. A radikális jobboldali euroszkeptikus pártok összesen 18 százalékot értek el, előretörésük jelentős, különösen Franciaországban és Dániában. Frakcióalakításuk azonban bizonytalan. A szélsőségek nem csak a jobboldalon erősödtek meg, Görögországban a szélsőbaloldal nyerte az EP-választást.

Rajtuk kívül számos, az eddigiekhez képest szokatlan programmal induló kisebb párt is mandátumhoz jutott. Szlovéniából a nyugdíjasokat képviselő Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártja szerzett egy mandátumot, Svédországban pedig a Feminista párt jutott egyhez. Finnországból az ottani svédek pártja küldhet egy képviselőt, Spanyolországban pedig a januárban, tanárok által alapított Podemos szerzett meglepetésre 5 képviselői helyet.

Jól teljesítettek a határon túli magyar pártok is. Szlovákiából egy-egy képviselőt küldhet a Magyar Koalíció Pártja és a Most-Híd, Romániából pedig akár hármat is az RMDSZ.

A választáson a belgák voltak a legaktívabbak, és a friss tag horvátok a legpasszívabbak. Belgiumban 90 százalékos volt a részvételi arány, míg Horvátországban csak 24,3. Magyarországon 29,2 százalékos részvételt becsültek, amivel a lista utolsó harmadának elején állunk, jócskán lemaradva a 43,11 százalékos uniós átlagtól.

Az EP-választást követő nagy kérdés, hogy ki lehet az Európai Bizottság elnöke. Az Európai Néppárt elsősége azt jelzi, hogy megnőttek az általuk jelölt Jean-Claude Juncker esélyei, de fő riválisa, a német baloldali Martin Schulz szerint még korai kimondani ezt. Az Európai Tanács tagjai kedd este gyűlnek össze Brüsszelben, hogy áttekintsék az EP-választás kimenetelét.