Öljetek meg bárkit, aki az utatokba kerül!

Abubakr Shekau a Boko Haram terrorista szervezet vezetője, elrabolt diáklányok
A screengrab taken on May 12, 2014, from a video released by Nigerian Islamist extremist group Boko Haram and obtained by AFP shows a man claiming to be the leader of Nigerian Islamist extremist group Boko Haram Abubakar Shekau. Boko Haram released a new video on claiming to show the missing Nigerian schoolgirls, alleging they had converted to Islam and would not be released until all militant prisoners were freed. Abubakar Shekau speaks on the video obtained by AFP for 17 minutes before showing what he said were about 130 of the girls, wearing the full-length hijab and praying in an undisclosed rural location. A total of 276 girls were abducted on April 14 from the northeastern town of Chibok, in Borno state, which has a sizeable Christian community. Some 223 are still missing. AFP PHOTO / BOKO HARAM RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BOKO HARAM" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Már gyerekkorában is áradt belőle az agresszió, motorozás közben is a Koránt olvasta, és a háromszáz diáklány elrablásával megkapta azt a figyelmet, amire mindig is vágyott. A nigériai Boko Haram vezetője, Abubakar Sekau élvezi, ha ölhet, és a saját embereinek sem kegyelmez, ha ellentmondanak neki. Hogyan lesz valakiből fanatikus tömeggyilkos, aki mellett Oszama bin Laden szelídnek tűnik? 
Vágólapra másolva!

„Egy szegény srác Maiduguriból, aki soha nem gondolta volna, hogy az Egyesült Államok elnöke majd név szerint emlegeti. Mindenki róla beszél, és ő alig hiszi el, hogy ekkora szerencséje van. Folytatni fogja a támadásokat, ahol csak lehet, hogy továbbra is fontos maradjon.” Ez a rövid jellemrajz, amelyet egy nigériai nemzetbiztonsági tisztségviselő adott a csaknem háromszáz diáklány elrablásával világhírre szert tevő Boko Haram titokzatos vezetőjéről, Abubakar Sekauról, nem vetít előre túl sok jót Nigériának.

A legőrültebb parancsnok - állította egy közvetítő a Telegraphnak -, aki tényleg úgy hiszi, teljesen rendben van, ha bárkit megöl, csak azért, mert nem ért egyet vele. Terroristavezérnek nyilván nem a széplelkűek mennek, de Abubakar Sekau bőven túlteljesíti a feladathoz szükséges személyiségbeli elvárásokat. A róla megjelent felvételeken mindent bevet, hogy gonosznak és vérszomjasnak tűnjön, fölényeskedik, nevet, vicsorog, és a nézőnek olyan érzése lehet, mintha egy pszichopatát nézne. A Telegraph cikke szerint Sekau mellett Oszama bin Laden egészen szelídnek és visszafogottnak tűnt.

Abubakar Sekau ért a hangulatkeltéshez Forrás: AFP/Ho

A nigériaiak biztonsága szempontjából nem túl biztató, hogy a Boko Haram-vezérnél ez nem csak egy, a kamerák kedvéért felvett póz. Lehet, hogy a világ a csaknem háromszáz elrabolt diáklány miatt kapta fel a fejét Abubakar Sekau nevére, de az általa irányított csoport az elmúlt öt évben mintegy ötezer embert ölt meg, sokan közülük ártatlan civilek voltak. Legutóbb kedd éjjel hallattak magukról, amikor közel ötven embert mészároltak le Észak-Nigériában.

Piacozástól a Kalasnyikovokig

A Sekaut körüllengő misztikum egyik fontos eleme a terroristavezér kora. Senki sem tudja pontosan, hány éves, 35-től 49-ig saccolják a korát. A születési helyéről sincsenek pontos adatok. Egyes feljegyzések szerint a Nigériával szomszédos Nigerben született, Nigerben viszont hallani sem akarnak erről, ott azt állítják, hogy a nigériai Yobe államban látta meg a napvilágot. A gyerekkorát is homály lengi körül, az biztos, hogy a hivatalos oktatási rendszerben nem vett részt, viszont kifejezetten jó nyelvérzékkel rendelkezik, az anyanyelve, a kuneri mellett beszéli az Észak-Nigériában használatos hauszát, a fulanit, és nagyon jól tud arabul, sőt kicsit még angolul is.

Amikor kisfiú volt, az apja beadta egy Korán-oktatóhoz Maiduguri városában. Az oktató fia azt mondja, Sekau volt a legbalhésabb diák, és apja aggódott az agresszió láttán, amely áradt a gyerekből. Tizenegy éven át tanult és élt itt, és ez alatt az idő alatt a szülei egyszer sem látogatták meg a kis Abubakart. Maiduguriban sokan ennek tulajdonítják a később kibontakozó kegyetlenségét.

A Kalasnyikovok sosem hiányozhatnak mellőle Forrás: AFP/-

Maiduguri lakói gyakran látták Sekaut motorozni, miközben a Koránt olvasta a kormányon egyensúlyozva. Terrorista karrierje előtt is gyakran szónokolt az utcán, és uszította a kormány ellen az embereket. Ebben az időben üres parfümös üvegek eladásából élt, Maiduguri legnagyobb szabadtéri piacán próbált boldogulni, de közben azért mindig vitába keveredett a járókelőkkel a Koránról. Szép lassan egy egész szektára való ember követte, akiknek bejött a fehér ruhába és fehér turbánba öltözött férfiból sugárzó erő és agresszivitás.

A szónoki képességeit tüzes prédikálásokkal próbálgatta Maiduguri legnagyobb mecsetjében is. Sekau gyújtó hangú beszédeinek üzenete, hogy az állam cserbenhagyta az embereket. Szerinte Nigéria a gyarmati múltja, az angol nyelvű oktatás és az iszlám liberális értelmezése miatt menthetetlenül korrupt, de neki van válasza ezekre a problémákra: az országot meg kell tisztítani az ártalmas elemektől. A nem túl jó életkilátásokkal rendelkező nigériai fiatalembereknek mindez elég vonzó volt ahhoz, hogy beálljanak a követői közé.

A beszédeit a hallgatói rögzítették, és széles körben terjesztették is, így gyorsan kialakult a rajongótábora, sokakat elért a nem különösebben árnyalt üzenet, hogy a nyugati oktatás, zene és kultúra rossz, az iszlám törvénykezés, a saría viszont jó. "Csak vegyétek a késeiteket, törjetek be a házakba, és öljetek!" - üzeni a híveinek.

Sekau követői lassan birtokba vették a maiduguri vasútállomás melletti telepet, ahol a leendő terroristavezér kiélhette pedagógusi hajlamait. Egykori tanítványai azt állítják, tanárként is nagyon kíméletlen volt, és senki sem mert vitába szállni vele. Sohasem mosolygott, és mindig összevonta a szemöldökét, mondja róla az a kórházi nővér, aki több harcosának a sérüléseit is ellátta. Az agresszív mimikát később a videofelvételeken tovább tökéletesítette.

Az Egyesült Államok mellett a nigériai hadsereg is vérdíjat tűzött ki a fejére Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Sekau aztán a saját brigádja éléről a Boko Haramba vándorolt át. Egy ideig a szervezet alapítójának, Muhammad Juszufnak az elkötelezett másodhegedűse volt, de sokkal radikálisabb volt nála, és a tervei is grandiózusabbak voltak. Amikor Juszuf 2009-ben a rendőrségi őrizetben meghalt, Sekau lépett elő a Boko Haram vezetőjének. A csoport visszavonult körülbelül egy évre, majd 2010 júniusában Sekau egy videón jelentkezett be, és nagyszabású támadásokat ígért. Az elmúlt évek terrorstatisztikájából ítélve ehhez tartotta is magát.

Sekau a jelek szerint néhány év alatt gyilkoló gépezetté alakította a csoportot, kompromisszumkészségéről pedig sokat elárul, hogy véget vetett minden párbeszédnek a kormánnyal, így ha a nigériai hatóságok tárgyalni akarnának, például az elrabolt diáklányok szabadon bocsátásának a feltételeiről, nem tudnának kivel. A Boko Haram alapvetései közé pedig beemelte a jól ismert gondolatait:

A gyilkológép

Abubakar Sekauval tényleg nem éri meg összeveszni: a mérsékeltebb parancsnokait simán megölette, ha vitába szálltak vele. A Telegraph szerint a Boko Haram egyik szövetségese, a külföldiek elrablására és kivégzésére, illetve a kivégzések online közzétételére specializálódott Ansuru nevű terrorszervezet teljesen megszakította a kapcsolatot Sekauval és az embereivel, mert egyszerűen képtelenek voltak szót érteni velük.

Abubakar Sekau 2012-ben az al-Kaida szövetségesének kiáltotta ki a Boko Haramot, amit az al-Kaida eddig nem kommentált. Sekau Abu Muszab al-Zarkavi nagy rajongója, és hozzá hasonlóan maga is szívesen részt vesz a kivégzésekben. „Bárkit szívesen meggyilkolok, ha Isten felszólít a megölésére – ugyanúgy, ahogy szeretek csirkét és kost ölni” – magyarázta az egyik videóban.

A világpolitikai témákban azért meg lehet fogni Abubakar Sekaut. A hangzatos fenyegetéseiben például célba vette már Margaret Thatchert és II. János Pál pápát, vagyis feltehetően nem értesült róla, hogy már halottak. Vagy csak van érzéke az abszurdhoz. Abraham Lincolnt például egy videóban háromszor is hitetlennek nevezte.

Próbálják megfejteni

Abubakar Sekau misztikumához valószínűleg hozzájárult az is, hogy a nigériai biztonsági erők eddig már háromszor is bejelentették, hogy megölték a Boko Haram vezetőjét, de ő újra és újra felbukkant. Ez persze inkább a nigériai biztonsági erők alkalmatlanságáról árul el sokat, semmint Sekau halhatatlanságáról.

Az előadásmódja sokakat meggyőz Nigériában Forrás: AFP/Ho

Az elmúlt években nigériai vallási szereplők és civil közvetítők tettek egy kísérletet arra, hogy az édesanyján keresztül hassanak rá, de ő erre annyit mondott, hogy a fia őrült, és már nem is beszélnek egymással.

Abubakar Sekau elmeállapota nagy fejtörést okoz az amerikaiaknak. A Wall Street Journal című lapnak egy terrorellenes tisztségviselő arról beszélt, hogy a Sekauról megjelent videók alapján komoly kétségek merülhetnek fel, hogy a Boko Haram-vezér beszámítható-e. A helyzetet súlyosbítja, hogy olyan emberekkel veszi körbe magát, akik nem mondanak ellent neki, így tulajdonképpen semmi kontrollja sincs.

A Sekau vezette Boko Haram százával gyilkolta ugyan az embereket Nigéria északi-területein, a nyugati sajtóban mégsem sikerült akkora figyelmet kivívnia magának, mint az al-Kaidának vagy az al-Sababnak. A chiboki diáklányok elrablásával ez most megváltozott, és Abubakar Sekaunak a videoszereplései alapján kifejezetten imponál, hogy Afrika legkeresettebb terroristája lett, akinek a nevét az egész világ megismerhette. Az amerikai külügyminisztérium hétmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Afrikában soha senki nem ért még ennyit Washingtonnak.