Vérengzés egy amerikai katonai támaszponton

Vágólapra másolva!
Egy depresszióval és szorongással küzdő, az iraki háborúban szolgált amerikai katona tüzet nyitott egy texasi katonai bázison. Három katonát megölt, 16-ot megsebesített, majd öngyilkos lett.
Vágólapra másolva!

Egy, az iraki háborúban harcolt veterán katona kezdett lövöldözni az Egyesült Államokban egy katonai bázison – írja a Washington Post. A lövöldözésben legalább négyen meghaltak, egyikük a lövöldöző. A mentális egészségi problémákkal küzdő támadó (depresszió és szorongás miatt elmeorvosi kezelés alatt is állt, antidepresszánsokat szedett) öngyilkos lett.

Minimum 16 sebesültje is van a texasi Fort Hood katonai bázison történt fegyverropogásnak.

Sok részlet még nem ismert, így az sem, hogy miért nyitott tüzet a katona, de az első jelentések szerint az esetnek semmi köze nincs külföldi terrorista szervezetekhez. Amerikai hírszerzési források szerint az elkövető környezetének vizsgálata mindeddig nem vezetett olyan következtetésre, hogy terrorista kapcsolatai lennének.

A 34 éves Ivan Lopez sofőr volt a hadseregben. Korábban, 2011-ben négy hónapig szolgált Irakban.

Az incidens súlyát jelzi, hogy arról Barack Obama elnököt és Chuck Hagel védelmi minisztert is tájékoztatták. Obama elnök kijelentette: az amerikai kormány a végére fog járni annak, hogy pontosan mi is történt Fort Hoodban, és megrendültségének adott hangot amiatt, hogy ilyesmi ismét előfordulhatott.

"Minden lövöldözés felkavaró. Nyilvánvalóan ez felszínre hozta a Fort Hoodban öt évvel ezelőtt történtek miatti fájdalmat" - mondta Obama.

Az elnök arra utalt, hogy 2009. november 5-én Nidal Malik Hasan palesztin származású pszichiáter őrnagy Fort Hoodban, az Egyesült Államok egyik legnagyobb támaszpontján 13, Irakból és Afganisztánból hazatért katonatársát lőtte le, és további több mint harmincat sebesített meg. Az iszlamista szélsőséges merénylőt tavaly augusztusban halálra ítélték.

A 2009-es terrortámadás után Amerika-szerte szigorították a katonai létesítményekben a biztonsági előírásokat, a támadásoknak mégsem sikerült véget vetni.

2011 júliusában letartóztattak egy 22 éves közlegényt, Naser Jason Abdót, amiért bombát akart robbantani egy olyan étteremben, amelybe gyakran jártak Fort Hoodban szolgáló katonák. Tavaly szeptemberben egy fegyveres 12 embert megölt és további négyet megsebesített a haditengerészeti parancsnokság egy washingtoni épületében, mielőtt vele is végeztek volna a rendőrök. Márciusban egy hadihajón egy polgári személy agyonlőtt egy tengerészt a Virginia állambeli Norfolk hadikikötőjében.