Hadihajót küldtek a beteg kisgyerekért

A USS Vandegrift fregatt
Vágólapra másolva!
Egy tengeri hajóúton lévő amerikai család lázas gyerekét szállítja partra egy amerikai hadihajó. Ejtőernyővel orvost is juttattak az óceánon hánykolódó vitorlásra.
Vágólapra másolva!

A Guardian híradása szerint az amerikai Eric Kaufman a feleségével és egy-, illetve hároméves lányaival indult útnak egy tizenegy méteres vitorlás hajóval Új-Zélandra március 20-án.

A család a mexikói partokról nagyjából 1500 kilométeres távolságból adott le műholdas vészjelzést csütörtökön Rebel Heart nevű vitorlásáról. Erre azért volt szükség, mert egyéves gyerekük, Lyra lázas lett, testét kiütések lepték el, a gyógyszeres kezelésre pedig nem reagált. A lap beszámolója szerint a kaliforniai légimentő szolgálat ejtőernyővel juttatott négyfős mentőcsapatot a család hajójára, ők stabilizálni tudták a kislány állapotát még a fedélzeten.

A USS Vandegrift fregatt Forrás: Facebook/USS Vandegrift

Mivel a vitorlás kormányzása és kommunikációs rendszere is felmondta a szolgálatot, a mentőcsapat tagjainak segítségével tudták újra a mexikói partok felé irányítani, ahonnan a USS Vandegrift nevű amerikai hadihajó is a mentésükre indult. A fregatt 48 kilométer per órás sebességgel halad a bajba jutott család felé, és helyi idő szerint várhatóan vasárnap hajnalban éri el őket. A fregatt fedélzetén helikopter és felfújható csónak is található, de még nem döntötték el, hogy milyen úton közelítik majd meg a vitorlást. A kislány utólagos orvosi kezelést is igényel majd.