Nő a gyanú, hogy eltérítették a maláj gépet

Vágólapra másolva!
"Jól van, jó éjszakát" - az utolsó leadott hangüzenetet vizsgálják.
Vágólapra másolva!

„Jól van, jó éjszakát” – ez volt az utolsó üzenet, ami a Malaysian Airlines MH370-as járatának pilótafülkéjéből érkezett, mielőtt eltűnt volna – írja a Guardian. A hatóságok azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy az üzenetet ki küldhette: a kapitány, a másodkapitány vagy esetleg egy harmadik személy. Még az sem világos, hogy ezt az üzenetet egyáltalán rögzítették-e a légi irányítók, és ha igen, akkor lehet-e hangelemzést végezni rajta.

A maláj hatóságok szerint viszont bárki is adta le az utolsó üzenetet a Kuala Lumpur-i irányítótoronynak, már tudhatta, hogy előzőleg valaki leállította a gép kommunikációs rendszerét. Ezt csak manuálisan lehet megtenni, úgy, hogy a pilótafülkében különböző kapcsolókat egy meghatározott sorrendben megnyomnak. Mindez erősíti azt a gyanút, hogy az utasszállítót eltérítették.

A gép eltűnése után átkutatták a pilóta és a másodpilóta házát is. Mivel a két pilóta nem kérte kifejezetten azt, hogy együtt repülhessenek, a maláj hatóságok szerint ez csökkenti annak az esélyét, hogy a pilóták koordinált, közös repülőgép-eltérítéséről lenne szó. A maláj hatóságok vizsgálják azt is, hogy a repülőgép 228 utasa és 11 alkalmazottja közül van-e olyan, aki gyanúra okot adó tetteket követett el, ehhez háttér információkat kértek az utasok anyaországaitól.