Egymillió dollár pár doboz kubai szivarért

Vágólapra másolva!
A 16. havannai kubai szivarfesztiválon szórták a pénzt a szivarokra
Vágólapra másolva!

Szivargyűjtők több mint 1,1 millió dollárt (247 millió forint) fizettek hat kubai nyirkosítóval ellátott szivadobozért a 16. havannai kubai szivarfesztiválon rendezett szivarárverésen. A legtöbbért, 235 ezer dollárért egy Montecristo szivarokkal teli ritka, kézműves szivardoboz kelt el a fesztivált záró szombati gálán.

A gála hangulatát emelte Tom Jones, aki nemcsak énekelt a közönségnek, hanem részt vett a szivaraukción is. "Szeretem a kubai szivarokat, a hatvanas években kezdtem el kubai szivart szívni, és mert soha nem jártam Kubában, ez egy nagyon jó alkalom volt arra, hogy eljöjjek" - mondta Jones. Jelenleg a legdrágább kubai szivar a Cohiba Behike márkájú, amelynek darabja 69 dollárt (15 ezer forint) is elérhet Európában és Kanadában.

Illetékesek szerint a kubai szivarok forgalma az elmúlt évben nyolc százalékkal növekedett annak ellenére, hogy világszerte egyre szélesebb körű a dohányzásellenes kampány, Európában folytatódtak a recessziótól való félelmek és az amerikai embargó még mindig sújtja a kubai termékeket. A kubai szivarok elsődleges piaca Európa, de az ázsiai nemzetek, köztük Kína egyre nagyobb érdeklődést mutat a kubai szivarmárkák iránt. A szivarárverés bevételeit a kubai állami egészségügyi rendszer fejlesztésére fordítják.