A választók hány százaléka támogatta Kim Dzsong Unt?

észak korea, választások, Kim Jong-Un, Kim Dzsong Un, szavazás
This photo dated March 9, 2014 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on March 10 shows North Korean leader Kim Jong-Un casting his ballot in the election of a deputy to the Supreme People's Assembly at sub-constituency No. 43 of Constituency No. 105 together with service personnel of North Korean army at Kim Il Sung University of Politics. AFP PHOTO / KCNA REPUBLIC OF KOREA OUT
Vágólapra másolva!
Vasárnap választásokat tartottak Észak-Koreában. Mindenki elment szavazni, de a 700 választási körzet mindegyikében csak egy jelölt volt, a 111-esben a legfőbb vezető Kim Dzsong Un indult.
Vágólapra másolva!

Ez volt az első alkalom, hogy az országot vezető Kim Dzsong Un hatalomra kerülése - 2011 decembere - óta parlamenti választást tartottak, sőt maga Kim Dzsong Un is megmérettette magát. A legfőbb vezető a Paektu-hegyi választási körzetben indult.

Ez volt az első alkalom arra is, hogy Kim Dzsong Un húgát név szerint említsék az állami sajtó híradásaiban. A feltehetően 26 éves Kim Jo Dzsongra, mint vezető elvtársra hivatkoztak. A BBC szerint ez arra utal, hogy beindulóban van vezetői karrierje.

Kim Dzsong Un is szavazott Forrás: AFP/Kcna

A 700 választási körzetben azonban nem sok választási lehetőségük volt a szavazóknak - akiknek amúgy kötelező volt részt venni a választáson -, mert csak egy-egy jelölt neve szerepelt a szavazólapokon. Kim Dzsong Un körzete sem volt kivétel. Az állami hírügynökségek szerint minden szavazásra jogosult állampolgár elment szavazni, vagyis könnyen kiszámolható, hogy a szavazók hány százaléka voksolt rá.

Kim Dzsong Unt a szavazók száz százaléka választotta meg képviselőnek a legfőbb népi gyűlésbe.

„Ez azt jelenti…, hogy az emberek teljes mértékben támogatják a legfőbb vezetőt, mélységes bizalommal vannak iránta, egyöntetűen hűségesek hozzá, és a legmagasabb tiszteletet tanúsítják vele szemben” - így az állami sajtó.