Titkolt lelkiismeret-furdalás gyötörte Kalasnyikovot

Vágólapra másolva!
Halála előtt nem sokkal egy egyháznak írott levélben vallotta be Kalasnyikov, hogy lelki fájdalom gyötri, amiért az általa tervezett fegyver emberek életét oltotta ki. Korábban visszautasította az erre vonatkozó felvetéseket.
Vágólapra másolva!

"Elviselhetetlen lelki fájdalomról" írt levelet az orosz ortodox egyház fejének halála előtt nem sokkal Kalasnyikov, az AK-47-es gépkarabély tervezője. A levél szerint rettegett attól, hogy személyesen felelős lehet azoknak az emebereknek a haláláért, akiket ilyen fegyverrel öltek meg, közölte a BBC.

Kalasnyikov decemberben halt meg 94 évesen, a levelet 2012 májusában írta, közölték egyházi tisztviselők. A tervezője korábban mindig visszautasította azokat a felvetéseket, hogy bármiféle felelősség terhelné.

"Ugyanaz a megválaszolatlan kérdés jön elő újra és újra: ha a fegyverem életeket követelt, akkor lehetséges, hogy én, egy keresztény és ortodox hívő vagyok a felelős a halálukért?", tette fel a kérdést. "Minél tovább élek, annál inkább szöget üt a fejembe ez a kérdés, és annál kíváncsibb vagyok, miért engedi az úr az embernek, hogy az irigység, kapzsiság és agresszió ördögi vágya kerítse hatalmába."

A becslések szerint több mint 100 millió Kalasnyikov fegyvert adtak el világszerte. A megalkotója eddig mindig az ezeket megvásárló országok politikáját tette felelőssé a halálokért, igaz, 2008-ban azt is mondta, fájdalmas látnia, hogy bűnözők is lőnek a fegyverével.

A Kirill pátriárkának írott levélben Kalasnyikov azt írja, 91 évesen ment először templomba, és csak ezután keresztelték meg. Lánya, Elena úgy nyilatkozott: egy lelkész segített a levél megírásában.

Az egyház válaszolt is a levélre, azt írták vissza, hogy ha egy fegyver az anyaföldet védi, akkor az egyház a megalkotóját és a használóját is támogatja.