Vágólapra másolva!
Mark Duggant megölése miatt robbantak ki a londoni zavargások 2011-ben.
Vágólapra másolva!

Jogszerűen ölték meg rendőrök 2011 nyarán Mark Duggant, amelynek hatására több napos zavargások törtek ki Londonban – számol be a Telegraph az esküdtszéki döntésről. Duggant fegyverrel való visszaélés gyanújával keresték a rendőrök, és amikor meg akarták állítani, akkor eldördült két lövés, és a férfi életét vesztette. A tisztázatlan körülmények miatt erőszakos tüntetések robbantak ki, több száz embert tartóztattak le, és több halálos áldozata volt a zavargásoknak (akkori cikkeinket itt találják).

A döntés miatt a tottenhami rendőrséget (amely előtt kezdődtek a tüntetések) megerősítették, már az ítélet kihirdetése után dühösen reagáltak Duggan hozzátartozói a bíróságon, biztonsági embereknek kellett beavatkozniuk, amikor páran elkezdtek rugdosni egy ajtót, és felborítottak egy bútort. A BBC egyik tudósítója még nem tapasztalt ilyen ellenállást bírósági tárgyaláson.

Az esküdtszék annak ellenére találta jogszerűnek Duggant lelövését, hogy már nem volt nála fegyver. Duggant ugyanis éppen hazafelé tartott egy taxiban ülve, és amikor ellenőrizték a rendőrök, kidobta fegyverét az ablakon.

„A többség ebben az országban tudja, hogy Markot kivégezték. Addig harcolunk Markért és a gyerekeiért, amíg tudunk levegőt venni” – mondta Duggant nagynénje (Duggantról és megítéléséről itt olvashat).