Jobb élet helyett a halál várta őket

Vágólapra másolva!
Kigyulladt és elsüllyedt egy afrikai menekülteket szállító hajó csütörtök hajnalban az Olaszországhoz tartozó, földközi-tengeri Lampedusa sziget partjainál, s a rajta lévők közül legalább 82-en meghaltak - közölték helyi tisztségviselők.
Vágólapra másolva!

A halottak között gyerekek és nők is vannak - mondta el Giusi Nicolini polgármester az ANSA olasz hírügynökségnek. Közlése szerint a mintegy ötszáz menekült Afrika szarváról jött. Több mint 150 embert sikerült élve kimenteni a délelőtt folyamán, mintegy 250-et még eltűntként kezelnek.

A fedélzeten jelzőtüzeket gyújtottak, hogy láthatók legyenek a kereskedelmi hajók számára. A hajón lévő fűtőolaj tüzet fogott, ettől gyulladt ki és süllyedt el a vízi jármű. Két halászhajó vette észre a lángokat, és riasztotta a parti őrséget, az pedig mentőhajót küldött a helyszínre. Helikopterek is érkeztek oda.

Amióta fokozódik az erőszak Szíriában és Egyiptomban, jelentősen megnőtt azoknak a menekülteknek a száma, akik vállalják a veszélyes hajóutat Lampedusába és Szicíliába. A kis Lampedusa Afrikához közeli fekvése miatt - Tunézia partjai csak 130 kilométerre vannak - hosszú évek óta Európa kapuját jelenti a csónakon, hajón érkező menekültek számára.

Az Európába vezető úton az elmúlt tíz évben 6200 ember vesztette életét a Fortress Europe nevű segélyszervezet becslései szerint. A legdrámaibb év 2011 volt, akkor 1800-an vesztek a tengerbe.