A moszkvai reptéren van az amerikai kiszivárogtató

Vágólapra másolva!
A moszkvai reptér tranzitvárójában, azaz jogilag nem orosz területen van az amerikai kiszivárogtató, Edward Snowden. Az orosz elnök szerint szabad ember, de jobb lenne, ha mielőbb kiválasztaná úti célját.
Vágólapra másolva!

Még mindig a moszkvai reptér tranzitvárójában van Edward Snowden - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden délután. Putyin azt mondta, hogy az amerikai volt titkosszolgálati alkalmazott - akit az Egyesült Államok egy sor államellenes bűncselekménnyel vádol - továbbra is szabad ember, de minél előbb választ magának úti célt, annál jobb. Mivel Snowden a tranzitváróban van, és nem lépett be hivatalosan az országba, jogilag nem orosz földön van.

Az amerikai hatóságok korábban azt üzenték Moszkvának, hogy nem keresik a konfliktust, de Oroszország jobban tenné, ha kiadná nekik Snowdent. Putyin most közölte azt is, hogy Oroszország nem szándékozik kiadni a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazottat, mondván, a két ország között nincs érvényes kiadatási egyezmény. Oroszország azt korábban visszautasította, hogy segítették volna a menekülő Snowdent.

Oroszország kedden reggel jelentette be, hogy Edward Snowden nem lépett orosz felségterületre. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint nekik semmi közük a volt titkosszolgálati alkalmazott ügyéhez, és Snowden nem lépte át az orosz határt.

Snowden, akit a hazájában államellenes bűncselekményekkel vádolnak, a hétvégén hagyta el Hongkongot, ahova az után menekült, hogy dokumentumokat szivárogtatott ki az amerikai és a brit kormány titkos adatgyűjtési tevékenységéről, és nyilvánosságra hozta kilétét.

A férfiról vasárnap az a hír röppent fel, hogy repülővel Moszkvába érkezett, és onnan Kubán keresztül utazik majd Ecuadorba, ahol menedékkérelmet nyújtott be. (Itt elolvashatja, miért kedvelik annyira a kiszivárogtatók Ecuadort, és hogyan reagált az ország Snowden menedékkérelmére.) Snowden azonban hétfőn nem ült fel a Moszkva-Havanna repülőjáratra, és már aznap felmerült, hogy talán nem is Oroszországba utazott Hongkongból.