Erdélyi magyarok támadják a Nanga Parbatot

Vágólapra másolva!
Egy csapatban igyekszik megmászni a himalájai Nanga Parbatot két magyar és két román hegymászó. Török Zsolt és két román társa már 6600 méteren van, hamarosan csatlakozik hozzájuk Adamcsek Brúnó is.
Vágólapra másolva!

Vasárnap elérte a 6600 méteren található hármas tábort a 2013-as romániai Nanga Parbat-expedíció három tagja - írja a Maszol.ro. Török Zsolt, Teo Vlad és Aurel Sălăşan vasárnap érte el a hármas tábort a hegyen. Negyedik társuk, Adamcsek Brúnó hétfőn csatlakozik hozzájuk, és ha az idő engedi, tovább is mennek 7000 méterig. A csapat ötödik tagja, Marius Gane kézsérülése miatt az alaptáborban maradt.

A romániai Himalája-expedíció tagjai június 5-én indultak Bukarestből Pakisztánba, ahol előzőleg akklimatizációs céllal Spantik (7027 m) csúcsot mászták meg a Karakourumban. A Nanga Parbat a kilencedik legmagasabb hegycsúcs a világon. Pakisztán és Kasmír határán található.

Az alpinisták dolgát nehezíti, hogy vasárnap hajnalban rendőrnek öltözött tálib fegyveresek öltek meg kilenc hegymászót a hegy közelében, akik a csúcs megmászására készültek. Az áldozatok között állítólag két szlovákiai hegymászó is volt.

Az ugyancsak erdélyi magyar Erőss Zsolt 1999-ben mászta meg a Nanga Parbatot. A hegymászó idén májusan Kiss Péterrel együtt hódította meg a Kancsendzsöngát, de annyira kifáradtak, hogy lefelé elfogyott az erejük és nem érték el a legközelebbi tábort.