Újabb tömegoszlatás Ankarában

Vágólapra másolva!
A törökországi tüntetések kilencedik napja relatíve nyugodt volt. A rendőrség túlzott erőt vetett be a hírügynökségek szerint.
Vágólapra másolva!

Szerdán ismét szétvertek Törökország fővárosában egy kormányellenes tüntetést, de a megmozdulások kilencedik napja valamivel nyugodtabb volt, mint az előzők.

Ankarában a Kizilay téren gyűltek össze a munkaidő vége után több ezren az isztambuli tüntetőkkel való szolidaritás jegyében, és a kormányfő lemondását követelő jelszavakat kiabáltak. A nagy erőkkel kivonult rendőrség hirtelen, minden látható ok nélkül rátámadt a tömegre, vízágyúkat és könnygázgránátokat bevetve. A tüntetők a környező utcákba menekültek, de a rendőrök ott is üldözték őket - jelentették a hírügynökségek.

A tüntetések egy beépíteni tervezett isztambuli park védelmében kezdődtek, de a konzervatív, iszlamista szellemű kormány elleni mozgalommá szélesedtek. Képviselőik szerdán Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettessel találkoztak, és az isztambuli és ankarai rendőrfőnök elbocsátását kérték a túlkapások miatt. Követeléseik listáján szerepel, hogy a hatóságok engedjenek szabadon el minden, a mozgalom kezdete óta őrizetbe vett tüntetőt, hagyjanak fel az isztambuli park beépítésével, és a kormány tartsa tiszteletben a szólásszabadságot.