Ferenc pápa bátor fordulatra készül

2013.05.19. 12:08

A mai ember és egyház életének megváltoztatását sürgette vasárnap Ferenc pápa a hívőkkel teli római Szent Péter téren bemutatott pünkösdi szentmisén. A pápa "bátor fordulatot" szorgalmazott, mert szerinte az önmagába bezárkózó egyház veszélyes.

Bátor fordulatot, a mai ember bátor szemléletváltását és az egyház nyitását szorgalmazta homíliájában Ferenc pápa a több száz bíborossal, püspökkel és pappal együtt celebrált szertartáson.

A pápa az önmagába bezárkózó egyházat veszélyesnek nevezte, hangsúlyozva, hogy ha az egyház elveszíti befogadó képességét, a hívők párhuzamos utakat keresnek.

"Félünk az újdonságtól, akkor érezzük magunkat biztonságban, ha mindent ellenőrzés alatt tartunk, Istent is csak egy bizonyos pontig követjük, itt is félünk új utakat követni, félünk kilépni korlátolt, bezárt, egoista világunkból" - fogalmazott a pápa az emberre és az egyházra is utalva. A katolikus egyházfő ugyanakkor hozzátette, kizárólag az "egyház vezet Krisztushoz".

A pünkösdi szentmisén résztvevő egyházi mozgalmakat, katolikus csoportokat arra szólította fel, hogy püspökeik útmutatását kövessék. Hangsúlyozta, hogy az újdonság nemcsak az unalom elűzésére szolgál, ahogyan a mai ember gondolja, és az egyház egysége sem egyformaságot, a különbségek felszámolását, hanem összhangot jelent. A Szentlélek ünnepén az egyházfő egy vitorláshoz hasonlította az emberi lelket, amelynek vásznát a Szentlélek fújja teli széllel.

A szentszéki sajtóközpont szerint több mint 200 ezren vettek részt a misén.