Hullarabló medve miatt riasztanak Kamcsatkán

Éhesek a medvék az orosz Távol-Keleten. Egyet hullarabláson kaptak egy temetőben, egy másik az országút mellett kunyerált élelmet, egy harmadik pedig fára kergetett egy falusit. A hatóságok fokozott óvatosságra intik a helyieket.

Két orosz távol-keleti városban is medveriadót rendeltek el, miután az éhes medvék megjelentek lakott területeken is - írja a Moscow Times angol nyelvű orosz lap. Hétfőn három medvére lettek figyelmesek a petropavlovszk-kamcsatszkiji i temetőben, amelyek egyike éppen egy általa frissen kiásott holttestet marcangol. Két medvét lelőttek a helyiek, de a harmadik az erdőbe menekült a Moszkvától 6500 kilométerre keletre fekvő város mellett

A múlt héten Juzsnyo-Szahalinszkban egy országút mellett lettek figyelmesek egy élelmet kereső medvére. Itt - a helyi erdészek legnagyobb ijedtségére - többen is megálltak autóikkal, kiszálltak, és a gyerekeikkel együtt szinte kézből etették a vadállatot.

Az erdészek puskalövésekkel próbálták elijeszteni a medvét, de az ekkor az emberekhez kezdett közeledni, ezért agyonlőtték. Az erdészet szerint a hosszan megmaradó hó miatt a medvék nem jutnak hozzá tavaszi táplálékukhoz, a gyökerekhez és friss hajtásokhoz, és az éhség viszi őket lakott területekre.

A rendőrség és a helyi sajtó is fokozott óvatosságra intette a lakosokat. A hétvégén egy videót is feltöltöttek a az internetre, amelyen az látható, hogy medve felkerget a fára egy fiatal férfit, akinek végül sikerült elriasztani az állatot: