Egy nap után máris leváltották az olasz esélyegyenlőségi államtitkárt

Egy nappal beiktatása után máris leváltották az olasz esélyegyenlőségi államtitkárt, mert egy nyilatkozatában a melegeket vádolta a meleg közösség diszkriminációjáért.

Alig egy nappal a beiktatása után Olaszországban szombaton máris leváltották az esélyegyenlőségi minisztérium egyik államtitkárát: Michaela Biancofiore ugyanis azt nyilatkozta, hogy a melegek saját "gettóizálásukkal" maguk provokálják ki a diszkriminációt.

Biancofiorét - aki a Silvio Berlusconi volt kormányfő vezette jobboldali Szabadság Népe (PdL) képviselője - áthelyezték egy másik tárcához. Mindenesetre az ügy ismét csak azt mutatja, hogy az egy hete létrejött új olasz nagykoalíció - a baloldal és a PDL kormányzati együttműködése - elég törékeny.

A melegek jogait védő csoportok eleve tiltakoztak Biancofiore kinevezése ellen az esélyegyenlőségi minisztériumba, azt állítva, hogy korábban homofób kijelentéseket tett. A PdL politikusa ezt cáfolja. A szombati olasz lapokban viszont úgy válaszolt a bírálatokra, hogy "végre szeretném látni, amint a melegek szervezetei - ahelyett hogy gettóba zárják magukat - mondanának valamit a közelmúltbeli olaszországi nőgyilkosságok elítéléséről. Ők csak a saját érdekeiket védik."

Az olasz média szerint Biancofiore kijelentései feldühítették az új olasz kormányt vezető baloldali politikust, Enrico Lettát, ő ugyanis épp egy nappal korábban hívta fel kabinetjének tagjait, hogy nyilvános megszólalásaikban "józanul" fogalmazzanak, és csapatként dolgozzanak együtt. Letta kormányát saját baloldali Demokrata Pártja, Berlusconi PdL-je és a korábbi miniszterelnök, Mario Monti centristái alkotják: ez meglehetősen kockázatos struktúra, amelyben korábbi ellenfeleknek kellene együtt dolgozniuk.