Obama az ígérete ellenére fegyverkezik

Vágólapra másolva!
Nagyjából 11 milliárd dollárt fordít az USA az Európába telepített atomfegyverei fejlesztésére. Obama korábban azt vállalta, hogy csökkentik az atomfegyvereket.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök több bírálatot is kapott, miután kiderült, hogy több milliárd dollárt költenek az Európában állomásozó amerikai atombombák fejlesztésére - olvasható a Guardianben. A terv szerint 200 B61-es típusú atombombát tesznek megbízhatóbbá és hatékonyabbá. A bombákat Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban és Törökországban tárolják.

Az amerikai elnököt azért bírálják a nagyjából 11 milliárd dollárba kerülő fejlesztés miatt, mert 2010-ben még arról beszélt, hogy nem tervezi több fegyver telepítését külföldi országokban. Az Egyesült Államok 2013-ban azt vállalta, hogy csökkenti atomfegyverei számát, és nem költ új katonai missziókra.

"Ez jelentős fejlesztésnek számít" - mondta a Guardiannek Hans Kristensen, a Federation of Nuclear Scientists (Atomtudósok Szövetsége) nukleáris szakértője. Egy másik szakértő, Joseph Cirincione szerint Obama folytatni akarja a nukleáris politika reformját, de az apparátus máshogy látja a kérdést.