Kik voltak a bostoni robbantók?

Vágólapra másolva!
A bostoni maratoni futóversenyen való robbantással gyanúsított két fiatal normális amerikai iskolákba járt, ahol sikeresek is voltak. Szakértők szerint Tamerlan és Dzsohar Carnajev már a dzsihádisták legújabb generációjához tartozhat, akiket az interneten keresztül képeznek ki, hogy lakhelyükön kövessenek el terrortámadásokat, bár ilyen kapcsolatot egyelőre nem sikerült bizonyítani.
Vágólapra másolva!

A terrorcselekmény elkövetőinek családja Csecsenföldről származik, amely a kilencvenes években az ott zajló függetlenségi háború elől a szomszédos államokba költöztek. Míg az idősebb fiú, Tamerlan Csecsenföldön született, öccse, Dzsohar már a szomszédos Dagesztánban látta meg a napvilágot, ahol a jelenlegi információk szerint családjukkal csak néhány évig éltek. Onnan a kétezres évek elején költöztek a család első tagjai az Egyesült Államokba, bár a fivérek édesapja és édesanyja azóta már visszaköltözött Dagesztánba.

Menekültként érkeztek az USA-ba

A fiatalabbik testvér Dzsohar Carnajev 2002 július elsején, turistaként érkezett az Egyesült Államokba szüleivel együtt, akikkel menedékjogért folyamodott. A férfi tavaly szeptember 11-én, a 2001-es terrortámadások évfordulójának napján kapta meg az amerikai állampolgárságot - számolt be a CNN amerikai hírcsatorna egy szövetségi hivatalnoktól származó információkra hivatkozva.

Forrás: MTI/AP/Bob Leonard
A testvérpárról készült fotó a bostoni maratonon (a fehér sapkás férdi Dzsohar, a fekete sapkás férfi Tamerlan Carnajev)

Idősebb testvére, a magyar idő szerint pénteken hajnalban tűzharcban lelőtt Tamerlan Carnajev az egyik kanadai tévécsatornának nyilatkozó nagynénjüktől származó információk szerint csak négy évvel később követte az Egyesült Államokba családját két lánytestvérével együtt. Ugyanakkor a CNN hírcsatornának egy szövetségi hivatalnok úgy nyilatkozott, hogy a férfi egyszer már 2003 júliusában belépett az USA területére. A két fivér a Massachusetts állambeli Cambridge városban élt, amely Boston tőszomszédságában található.

"Sosem voltak fegyvereik a gyerekeimnek"

A robbantók édesapja, Anzor Carnajev a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy gyermekeinek sosem voltak fegyvereik, azokat legfeljebb csak a tévében láthattak. Az apa egyébként azt remélte, hogy fiatalabbik fia képes lesz agysebészi pályára lépni, nem hiszi, hogy valóban a gyerekei követték el a támadást, szerinte a titkosszolgálatok hozták kapcsolatba őket a merénylettel. Az apa a CNN tévécsatornának úgy nyilatkozott, hogy hamarosan az Egyesült Államokba fog repülni.

Tamerlan két évvel ezelőtt otthagyta az egyik helyi főiskolát, miután megházasodott és gyereke született, korábban azonban ígéretes karrier előtt állt. Az iskola mellett ugyanis versenyszerűen bokszolt, nehézsúlyú állami versenyeken is jól szerepelt, és be akart jutni az olimpiai csapatba, hogy megszerezze az amerikai állampolgárságot. A BBC szerint egy Tamerlanról készült fotósorozathoz fűzött kommentárokban a férfi azt is kifejtette, hogy sportolóként inkább az Egyesült Államok színeiben szeretne indulni Oroszország helyett.

Forrás: AFP/Getty Images/Glenn DePriest
Tamerlan Carnajev (jobbra) egy 2009-es bokszmérkőzésen

Öccse a Cambridge Rindge & Latin School nevű középiskolát 2011-ben végezte el, az intézményben korábban olyan ismert amerikai színészek is tanultak, mint Matt Damon vagy Ben Affleck, később pedig a Massachusettsi Egyetem hallgatója lett. Dzsohar 2500 dolláros ösztöndíjat kapott a várostól, birkózóként államok közti versenyeken is indult, és egyszer elnyerte a holnap sportolója címet is a CNN információi szerint.

Az ismerősök nem akarták elhinni

A fivérek ismerősei és hozzátartozói először nem akarták elhinni, hogy a Carnajev testvérek állnak a robbantás mögött. A két férfit csendes, barátságos embereknek ismerték meg, akiket senki sem találna gyanúsnak az utcán sétálva. Torrie Martinez, Dzsohar korábbi csapattársa kifejezetten barátságos emberként írta le a férfit, akivel napi szinten együtt edzett, és ugyanazzal a busszal jártak iskolába.

Az idősebbik Carnajev fivérről készült sportfotók mellett azonban már olyan megjegyzései is megjelentek, amelyek szerint "nincs egyetlen amerikai barátja sem, mert nem képes megérteni az amerikaiakat". Tamerlan Carnajev tavaly januárban az oroszországi Seremetyevóba utazott a hatóságok adatai szerint, ahonnan már szakállt viselve tért vissza az Egyesült Államokba, azt azonban még nem tudni, hogy utazásának van-e köze a robbantáshoz.

Szélsőséges tartalmak miatt faggatózott az FBI

A fivérek édesanyja a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy tudomása volt arról, hogy idősebbik fia, Tamerlan áttért az iszlám vallásra, ám sosem tapasztalta, hogy ezzel kapcsolatban bármilyen szélsőséges nézetet hangoztatott volna. A báty a sportfotók készítésekor is hangoztatta, hogy vallásának megfelelve már nem iszik alkoholt, nem cigarettázik, de annak is hangot adott, hogy szerinte "már nem léteznek értékek" a világban. A RIA Novosti orosz hírügynökség emellett több - azóta már eltávolított - szélsőséges videót talált Tamerlan Carnajev YouTube-oldalán, amelyen többek közt iszlám oldalakra mutató linkeket, egy radikális ausztrál pap előadásairól készült videót és rapszámokat is találtak.

Forrás: AFP/CBS News
Dzsohar Carnajev elfogása

A férfi szélsőséges nézeteinek több internetes bejegyzésben is hangot adott. Ezek kapcsán az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai két éve ki is hallgatták a férfit, ám a vizsgálat nem derített ki semmilyen terroristaszervezettel való kapcsolatot - számolt be a CNN. Dzsohar, a fiatalabb testvér az orosz vKontakte közösségi oldalon nyitott fiókjában iszlám vallásúként írta le magát, de nem linkelt extrém tartalmakat.

A fivérek anyja, Zubejdat Carnajeva szerint az FBI előtt nem volt ismeretlen sem Tamerlan, sem Dzsohar Carnajev neve, mivel a családjukkal már legalább három éve tartották a kapcsolatot - írja a Guardian brit napilap. Az anya szerint az FBI munkatársai Tamerlan fiát szélsőséges vezetőként írták le, akitől tartottak, ezért minden lépését figyelték. A nyomozóhivatal szerint a pénteken lelőtt idősebb fivér szélsőséges eszméket terjesztő oldalakról szerezte ismereteit - legalábbis Zubejdat Carnajeva ezt állítja.

Interneten képzett terroristák lehetnek

A robbantással gyanúsított fivérek nagybátyja, Ruszlan Carni szerint az iszlámra való hivatkozás csupán átverés. A nagybácsi úgy véli, a két Carnajev gyerek csupán irigy volt azokra az emberekre, akik sikeresebbek náluk. Ezzel szemben az AFP hírügynökség által megszólaltatott szakértők szerint a két fiatal csecsen a dzsihádisták új generációjának tagjai is lehet - bár erre konkrét bizonyítékot még nem találtak, az első vizsgálatok szerint a férfiak magányosan cselekedtek. Az új generációs terroristákat már nem titkos külföldi táborokban, hanem a világhálón keresztül képezik ki, feltűnés nélkül. A új dzsihádistákat mindig a saját lakhelyük ellen való támadásra képezik ki.

Mary Habeck, a Johns Hopkins Egyetem egyik szakértője szerint az első kutatásokból arra lehet következtetni, hogy az idősebb testvér, Tamerlan érdeklődött a szalafizmus iránt, amelyet általában összefüggésbe hoznak az al-Kaidával és szövetségeseivel. Frank Cilluffo, a George Washington Egyetem belbiztonsági intézetének igazgatója szerint például az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnyának Inspire című honlapján pont olyan, kuktába rejtett pokolgépekkel való merényletek elkövetésére buzdítanak, amelyet a bostoni maratonon is alkalmaztak.