Portréja eltávolításával tiltakoznak Klaus amnesztiája ellen a cseh polgármesterek

Vágólapra másolva!
Václav Klaus államfő portréjának eltávolításával tiltakoznak a cseh polgármesterek az ellen, hogy a köztársasági elnök újévkor szokatlanul széles, több mint 32 ezer embert érintő közkegyelmet hirdetett. Klaus az önálló Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmából hirdetett amnesztiát, de döntésével számos súlyos gazdasági csalás, és korrupciós ügy vádottját is szabaddá tette. Az elnök személye elleni támadásnak minősítette a polgármesterek akcióját.  
Vágólapra másolva!

Már több mint 600 csehországi polgármester távolíttatta el hivatalából Václav Klaus államfő portréját, hogy így tiltakozzon a köztársasági elnök által újévkor meghirdetett szokatlanul széles körű közkegyelem miatt - közölte a CTK cseh hírügynökség kedden délután.

"Számos intézmény és iskola is csatlakozott kezdeményezésünkhöz" - jelentette ki Michal Spendlík, a dél-morvaországi Zelechovice polgármestere.

Az elnöki iroda rövid közleményében bírálta a pénteken indult kezdeményezést, és "a politikai harc lealacsonyító szintű megnyilvánulásának" minősítette azt.

Klaus az önálló Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmával hirdetett amnesztiát, amely a legutóbbi közlések szerint több mint 32 ezer embert érint. "A közkegyelem helyes döntés volt. Nem kívántam ezzel semmiféle egyedi eseteket megoldani, ahogy bírálóim állítják. Ha lehűlnek a kedélyek, mások is elismerik, hogy helyes volt az amnesztia kihirdetése" - reagált még hétfőn Klaus nyilatkozatban a történtekre.

Az államfő kedden a közszolgálati televízió esti híradójában ismételten határozottan visszautasította a bírálatokat. Azt állította, személye elleni lejárató kampányról, támadásról van szó, amelynek célja, hogy gyengítsék pozícióját elnöki mandátuma lejárta előtt.

"Nem hagyom magam megfélemlíteni. Semmi sem ért véget. Tizenöt éve hasonló helyzetben azt mondtam, megyünk tovább. Ez ma is érvényes" - hangsúlyozta az államfő egyenes adásban. Klaus nyilván arra célzott, hogy 1997-ben párttársai megpróbálták eltávolítani a Polgári Demokratikus Párt éléről.

"Szó sincs politikáról, a kezdeményezéshez csatlakozó polgármesterek és az iskolaigazgatók többsége párton kívüli. A polgárok véleményét tükrözzük" - állítja Spendlík. Leszögezte: nincs törvény, amely előírná, hogy az államfő képének a hivatalok falain kell lennie. "Hagyományról van szó. Mindenkinek joga van levenni a neki nem tetsző portrét" - mutatott rá a polgármester.

A Median prágai közvélemény-kutató intézetnek a közszolgálati televízió számára készített és szombaton nyilvánosságra hozott felméréséből kiderült, hogy a csehek több mint 80 százaléka nem ért egyet Klaus amnesztiájával.

A hatályos szabályok szerint a cseh köztársasági elnöknek joga van közkegyelmet hirdetni, azt nyilvánosan nem kell megindokolnia, de szükség van a miniszterelnök aláírására is.

A legélesebb bírálatokat az váltotta ki, hogy az elnök kegyelmet adott olyan embereknek is, akik ellen már több mint nyolc éve folyik büntetőeljárás. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a korábban nagy port felvert esetek, amelyek elkövetői ellen súlyos gazdasági csalások, visszaélések és korrupció megalapozott gyanúja miatt folytatnak elhúzódó vizsgálatot a hatóságok. Esetükben az amnesztiát a megkérdezettek 82 százaléka ellenzi.

Klaus közkegyelmének mértéke példátlan a Cseh Köztársaság húszéves történetében. Az államfő a múlt héten egy lapinterjúban azt is közölte, hogy második mandátuma lejártáig (március 7.) még legalább egy alkalommal újabb amnesztiát kíván kihirdetni.