Mindennapos a kínzás és a kivégzés

Vágólapra másolva!
Az Amnesty International új műholdképeket tett közzé két észak-koreai fogolytáborról.
Vágólapra másolva!

Az Amnesty International (AI) sürgette Észak-Koreát, hogy zárjon be két tábort, ahol politikai elítélteket tartanak fogva – írja a BBC. Az emberjogi szervezet szerint ezekben a táboroknak mindennapos a kínzás és a kivégzés. Az AI új műholdas fotókat is nyilvánosságra hozott Kvanliszo 15-ös és 16-os táboráról.

Forrás: AFP/Digital Globe/Amnesty International

A szervezet egy volt tisztviselőt idéz, aki elmondta, hogy a foglyok a saját sírjukat ássák, a nők pedig eltűnnek, miután „kiszolgálják" a tisztviselőket. Az AI feltételezése szerint Észak-Koreában több százezer ember van ilyen intézményekben, legújabb bizonyítékait pedig eljuttatta az ENSZ bizottságának, amely az országban elkövetett emberjogi visszaéléseket vizsgálja.

Az Amnesty International a múlt hónapban kérdezett ki egy embert, aki korábban a Kvanliszo 16-os táborának biztonsági tisztviselője volt. A Linek nevezett férfi elmondása szerint a foglyok a saját sírjukat ásták ki, mielőtt a nyakukra mért ütéssel megölték őket. Látott olyan börtönőröket, akik fojtogatták a rabokat, és halálra verték őket fabotokkal. Azoknak a nőknek is meg kellett halniuk, akik egy éjszaka „kiszolgálták" a tisztviselőket, nehogy kitudódjon az eset. „Ez a legtöbb politikaifogoly-táborban megtörténik" – tette hozzá.

A jelentés szerzője, Tajiv Narayan elmondta, hogy Észak-Korea az új vezetője, Kim Dzsong Un alatt minden elképzelhető emberi jogot megsért. „Az embereket minden vád nélkül – nem beszélve a tárgyalásról –, politikafogoly-táborokba küldik, sokukat pusztán azért, mert ismert valakit, aki kegyvesztett lett" – mondta a szerző.

Forrás: AFP/Digital Globe/Amnesty International