Így jár, aki rosszul viselkedik Észak-Koreában

Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezetőnek, a Koreai Munkapárt első titkárának nagybátyját, Dzsang Szong Teket erőszakkal kivezetik a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának rendkívüli üléséről, Phenjanban, december 8-án.
Vágólapra másolva!
Észak-Korea hivatalosan is megerősítette, hogy minden tisztségéből felmentették és katonai rendfokozatától is megfosztották a korábban rendkívül nagy befolyással rendelkező Csang Szung Taeket. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kegyvesztett nagybátyjáért egy vasárnapi párttanácskozáson jöttek el a katonák, akik kivezették a teremből, az erről készült képeket az állami televízióban is bemutatták.
Vágólapra másolva!

A 67 éves Csang Szung Taeket különböző bűncselekményekkel, például korrupcióval és ellenforradalmi csoportok szervezésével vádolják, de azt is felróják neki, hogy züllött életet élt, kaszinókba járt, kábítószerezett, luxuséttermek hátsó szobáiban egyszerre több nővel élvezkedett. Továbbá a párt költségén, külföldön kezeltette magát, az ország nemzeti kincseit pedig a saját hasznára értékesítette külföldön.

Néhány nappal korábban már írtunk róla, hogy az Állami Védelmi Bizottság alelnöki pozíciójából menesztették, két közeli munkatársát pedig november közepén kivégezték, de mindeddig nem volt hivatalos információ a politikai tisztogatásról, amelyet az elemzők a legnagyobb átalakulásnak tartanak az ország vezetésében Kim Dzsong Un hatalomra kerülése óta.

Ezt mutatták az állami tévében december 8-án: kivezetik Csang Szun Taeket Forrás: MTI/EPA/Yonhap/KCTV

Csang Szung Taek eltávolítását a Reuters beszámolója szerint az állami televízióban is leadták, a képeken azt mutatták, ahogy a Koreai Munkapárt központi vezetésének ülésére bemennek az egyenruhás katonák, odamennek Kim Dzsong Un nagybátyjához, és mindenki szeme láttára kivezetik a teremből, Kim Dzsong Un pedig mindezt végignézi a pulpitusról. Az észak-koreai állami tévé gyorsan alkalmazkodott az új helyzethez, egy szombati riportban már olyan dokumentumokat közöltek, amelyekről eltüntették Csang nyomait.

Csang a Koreai Dolgozók Pártjában a 70-es évektől lépkedett felfelé a ranglétrán, 1992-ben beválasztották a Központi Bizottságba. 2004-ben – már a diktátori család tagjaként – eltűnt a nyilvánosság elől. Akkoriban a dél-koreai hírszerzés arról számolt be, hogy házi őrizetbe helyezték, mások szerint viszont átnevelésre küldték. Két évvel később újra reflektorfénybe került, úgy tartották, nagy befolyása van Kim Dzsong Unra.

Kim Dzsong Il 2008-ban bekövetkezett agyvérzése után Csangot gyakran a rezsim második embereként emlegették, az elmúlt években pedig jelentős támogatást nyújtott unokaöccsének az ország vezetőjeként tett első lépéseihez. Fontos posztokat töltött be a Koreai Munkapártban is, és az utóbbi időben őt tartották a gazdaságpolitika egyik irányítójának.

Csang Szun Taeket máris kiretusálták egy dokumentumból Forrás: AFP/Dél-koreai Újraegyesítési Minisztérium