Az USA viszonozza Irán nyitását

Vágólapra másolva!
Amerikai és iráni külügyminiszter először találkozik az 1979-es iszlám forradalom óta. Az sem kizárt, hogy Obama találkozik az újonnan megválasztott iráni elnökkel.
Vágólapra másolva!

John Kerry amerikai külügyminiszter a héten találkozik iráni partnerével, Dzsavad Zariffal, és nem kizárt, hogy Barack Obama elnök megbeszélést folytat majd Haszan Róháni új iráni államfővel - jelentette be Ben Rhodes amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

Rhodes a találkozók feltételéül szabta, hogy Irán teljesítse kötelezettségeit az atomprogramját érintő kérdések megválaszolásában. Az amerikai és az iráni vezetők az ENSZ-közgyűlés általános vitájára utaznak New Yorkba.

A Kerry-Zarif találkozó lesz a legmagasabb szintű a két ország között az 1979-es iszlám forradalom és a teheráni amerikai követség elfoglalása óta. Az esetleges Obama-Róháni találkozóra hétfőn vagy kedden lenne esély, mert az amerikai elnök csak e két napon tartózkodik New Yorkban.

Róháni a múlt héten bejelentette, hogy kurzusváltása Ali Hamenei ajatollahnak, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének jóváhagyásával történik.