Norvégiában a nőknek is kötelező lesz a sorkatonaság

Vágólapra másolva!
Norvégia lesz az egyetlen ország Európában, ahol a nőkre is kiterjesztik a kötelező sorkatonai szolgálatot. A nemi egyenjogúság jegyében született döntést egyhangúlag támogatta a norvég parlament. 
Vágólapra másolva!

Egy kis kereszténydemokrata párt kivételével az összes norvég parlamenti párt elfogadta azt a kormányhatározatot, amely a nemi semlegesség jegyében kiterjesztené a kötelező sorkatonai szolgálatot a nőkre is - írja a norvég Aftenposten.

A gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy 2015-től kezdődően a nőknek is meg kell csinálni a kötelező egyéves katonai kiképzést. Ezzel Norvégia lesz az első európai ország, amely békeidőben nőket soroz be - mondta Lars Gjemble a védelmi minisztérium szóvivője.

A védelmi miniszter egyenesen történelmi napnak nevezte a döntést. "Ez méltó tisztelgés a nők szavazati jogának kiterjesztése előtt, ami pont száz éve volt" - mondta Anne-Grete Stroem-Erichsen.

A döntést két dolog motiválta a kormányzat részéről: egyrészt, hogy csökkentsék a nemi egyenlőtlenségeket, másrészt hogy sokszínűbbé tegyék a katonságot. Ember pedig van elég, mert így is kevés fiatalt hívnak be a seregbe. A 60 ezerből mindössze 8-10 ezret soroznak be évente.

A nők Norvégiában eddig csak önkéntes alapon vehettek részt a katonaság munkájában, és körülbelül a sereg 10 százalékát tették ki. A kormányhatározat előtt a hadsereg azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra 20 százaléknyi nő fog szolgálni Norvégiában.

A legtöbb európai ország mostanában pont az ellenkező irányba ment, és folyamatosan szüntetik meg a kötelező sorkatonai szolgálatot, és állnak át a hivatásos katonaságra. Magyarországon például 2004 óta nincs kötelező sorozás.