Észak-Korea békét kötne

Vágólapra másolva!
Észak-Korea tárgyalásokat kezdeményezett Dél-Koreával, amit Dél-Korea azonnal elfogadott. Észak-Korea Keszongról, és egy üdülőövezetről tárgyalna, és azt kéri Dél-Koreától, hogy határozza meg a találkozó helyét és idejét.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea váratlanul hivatalos tárgyalási ajánlatot tett csütörtökön Dél-Koreának a megromlott viszony rendezése érdekében, s az ajánlatot Szöul szinte azonnal elfogadta.

A két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság közleményében azt javasolta, hogy a 2000. június 15-én elfogadott közös nyilatkozat jubileuma alkalmából, a kétoldalú kapcsolatok rendezése érdekében kész kormányszintű tárgyalásokat folytatni Szöullal egy sor kérdésről, így a közösen működtetett keszongi ipari park újbóli működtetéséről is, amelyet Phenjan áprilisban közepén blokád alá vont, majd kiürített.

Az együttműködés jelképévé vált, a fegyvermentes övezettől északra fekvő keszongi parkban 123 dél-koreai vállalat alkalmazott 53 ezer észak-koreai munkást.

Phenjan arról is hajlandó tárgyalni, hogy dél-koreai turisták ismét felkereshessék a Kumgang-hegyen (Gyémánt-hegy) lévő üdülőövezetet, amely korábban helyszíne volt az 1950-1953-as koreai háborúban szétszakított családok és rokonok találkozóinak. A két ország 1997 óta több mint tíz éven át szervezett túrákat az üdülőövezetbe, s ez is a két ország közti megbékélés egyfajta jelképévé vált. A dél-koreaiak turistaútjai 2008 júliusáig tartottak, akkor egy észak-koreai járőr lelőtt egy dél-koreai asszonyt, aki a tiltott övezetbe tévedt.

Szöül kapott az ajánlaton

Phenjan szerint ha Szöul elfogadja a tárgyalási ajánlatot, akkor helyreállítják a vöröskereszt által létesítette forródrótot is, azt a telefonvonalat, amelyet a két ország közötti általános kommunikációra, valamint a segélyszállítmányokról és a szétszakított családok találkozóiról folytatott egyezkedésre használtak. A kommunikációs vonalat azután szakította meg Észak-Korea, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok március elején közös két hónapos tengeri hadgyakorlatot kezdett a térségben, és Szöul elítélte a februárban végrehajtott harmadik észak-koreai atomrobbantást.

Phenjan felajánlotta Szöulnak, hogy meghatározhatja a tárgyalások helyét és időpontját. Felszólította arra, hogy a bizalom helyreállítása és a kapcsolatok rendezése érdekében fogadja el a javaslatot.

Röviddel a bejelentés után a dél-koreai kormány üdvözölte és elfogadta a tárgyalási ajánlatot. Közölte, hogy a későbbiekben határozza meg, hol és mikor legyenek a tárgyalások. Szöul reményét fejezte ki, hogy a megbeszélések hozzájárulnak a kölcsönös bizalom növeléséhez a két ország között.