Ledudálták egymást az ukrán képviselők

Vágólapra másolva!
Futballmeccsekről ismert dudákkal tülkölték szét az ukrán parlamentben egymás felszólalásait a képviselők: a nacionalista Szabadság párt képviselői hangoskodtak minden alkalommal, amikor valaki oroszul szólalt fel. Az orosz nyelvű felszólalások miatt korábban már verekedtek is a honatyák.
Vágólapra másolva!

Mások mellett Olekszandr Jefremovnak, a kormányzó Régiók Pártja frakcióvezetőjének és Petro Szimonyenkónak, a Kommunista Párt elnökének felszólalásába dudáltak bele nacionalista képviselők az ukrán parlament ülésén, amiért a politikusok oroszul szólaltak fel.

Jefremov követelte, hogy hagyják abba, mondván, a házszabály szerint "a parlamenti ülésteremben tilos speciális hangeffektusokat kiadó eszközöket alkalmazni".

A dudáló, nacionalista Szabadság párt a tavaly októberi választásokon került be először a parlamentbe, és azóta az egyik legfontosabb küldetésének tekinti annak elérését, hogy az ukrán törvényhozásban kizárólag az állam egyetlen hivatalos nyelvén, azaz ukránul szólaljanak fel a képviselők.

Először decemberben, az új összetételű parlament házelnökének megválasztásakor váltott ki ökölharcot a nacionalista ellenzékiek és a kormánypártiak között néhány orosz nyelvű felszólalás, és két nappal ezelőtt is a nyelvi kérdés körüli vita torkollott újabb dulakodásba.

Előbb a kormánypárt frakcióvezetőjébe fojtották bele a szót a nacionalisták fütyüléssel és "Beszélj ukránul!" bekiabálásokkal, mert Jefremov oroszul szólalt fel. Erre válaszul a kormányoldal képviselői Oleh Tyahnyibok, a Szabadság párt elnökének beszédét zavarták meg hangos bekiabálásokkal, fasisztának nevezve őt, amiért a két oldal újból összeverekedett az ülésteremben.

A mostani ukrán parlament eddig igen kevés munkát tudott végezni. Jellemzővé vált, hogy tettlegességig fajul a vita az ellenzék és a kormányoldal között, és ezért az ülést vezető elnök kénytelen szünetet elrendelni, vagy az ellenzék az elnöki emelvényt körbeállva - sőt a teremben éjszakázva - hetekig akadályozza a plenáris ülések megtartását.