Sprayvel színezik zöldre a füvet Kínában

Vágólapra másolva!
A Kína dél-nyugati részén fekvő Csengduban zöld színű spray segítségével teszik vonzóbbá a város füves területeit. A festék állítólag nem ártalmas, és az eső sem tudja lemosni.
Vágólapra másolva!

Kínában köztudottan sokat adnak az imázsra, amire újabb példa, hogy kiderült, Szecsuán tartomány fővárosában, Csengduban egy egyszerű módszerrel zöldebbé teszik a füvet. Kínai riporterek filmezték le, amint munkások permetezik zöld színű anyaggal az út menti, elsárgult füves területeket. A videón az látszik, hogy a spraynek köszönhetően egyből élénkebb lesz a befújt részeken a fű színe.

A brit Telegraph idézi a zöld színű festéket készítő Top Green egyik kínai értékesítőjét, aki azt mondta: a festék nem mérgező, és már öt-hat éve árulják ezt a terméküket a csengdui önkormányzatnak, ráadásul több másik kínai tartományból is vannak ügyfeleik.

A bepermetezett fű 10-14 hétig tartja meg élénkzöld színét, és ellenáll az esőnek, ugyanakkor néhány helybeli arról számolt be, hogy a festett fűre lépve a cipőjükön nyomot hagyott a zöld szín. A város vezetése nem kívánta kommentálni a festék használatát, de kínai újságíróknak korábban azt mondták, hogy a vegyszer folyékony tápanyag, amely segíti életben tartani a füvet a téli hónapokban.

Kínában nem ez az első ilyen jellegű projekt. A Telegraph az írja, hogy Mao Ce-tung idején a termőföldeken újraültették a növényeket azért, hogy a vezér vidéki látogatása során termékenységtől duzzadó földeket lásson. A közelmúltban Belső-Mongólia elhanyagolt, füves területein helyeztek el műbirkákat, azt a látszatot keltve a turisták előtt, hogy még mindig legelnek itt állatok. De arra is volt példa, hogy a kőfejtők miatt egész hegységeket festettek be zöldre, hogy felülről nézve szebbnek tűnjön a táj.