Útmutatást várnak az új pápától

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak szerint csodálatos, hogy Bergoglio lett a pápa. A világsajtó pozitívan fogadta Bergogliót, akiről legtöbben a szegénység elleni küzdelmét emelik ki. Az ENSZ-főtitkár szerint közösek a céljaik.
Vágólapra másolva!

A Buenos Aires-i 4semanas.com szerint meglepő, hogy Bergoglióra esett a választás. A Buenos Aires Herald is azzal indította cikkét, hogy meglepetés született a konklávén.A szintén fővárosi Cronica a fél címlapot kitakaró képpel köszöntötte az argentin pápát, honlapjuk annyira leterhelődött, hogy egy óra alatt sem töltött be.

A CNN szerint nemcsak Argentínában, hanem Mexikóban is saját pápájukként ünneplik Bergogliót. A lap által megkérdezettek szerint Latin-Amerika pápája Bergoglio. A Reuters az új pápa szerénységével kezdi cikkét, kiemelik, hogy szeret busszal utazni.

A New York Times szerint Bergoglio megválasztásával erős üzenetet küldtek a bíborosok, hogy az egyház hogyan viszonyul a szegényebb déli féltekéhez. A portál kiemeli, hogy Bergoglio megörökli a vatikáni bank feletti hatalmi harcokat. A Bergoglióra váró nehéz feladatok közül több helyen kiemelik még a pedofilbotrányokat, illetve a VatiLeaks rendezését.

A Yahoo News kiemeli, hogy Bergoglio szerint az egyház missziója a szegénység elleni küzdelem és a szegények megsegítése. A catholicnews.com szerint az új pápa nagyon spirituális és tehetséges lelkipásztor. A theglobalandmail.com arra helyezi a hangsúlyt, hogy az új pápa gyakran látogat szegénynegyedeket Buenos Airesben.

David Cameron a rövid Twitter-üzenetben azt írta, hogy a világszerte 1,2 milliárd hívőt számláló katolikus közösség rendkívüli jelentőségű napjává avatta a szerdai napot "Őszentsége, Ferenc pápa megválasztása Róma 266. püspökévé".

Közösek a célok

"Ez csodálatos pillanat" - mondta Ronny Jenkins, az amerikai katolikus püspöki konferencia főtitkára az Egyesült Államokban. Timothy Dolan, a konklávé amerikai delegáltja a püspöki konferenciának küldött levelében Bergoglióról úgy beszélt, mint aki egyesíthetni a töredezett katolikus közösséget.

Werner Faymann osztrák kancellár annak a reményének adott hangot közleményében, hogy Ferenc pápa a párbeszédet állítja főpapi működésének középpontjába, a békéért, a szegényekért és a szegénység ellen lép fel.

Michael Spindelegger alkancellár szerint "a remény jele és a katolikus egyházon belüli egység bizonyítéka", hogy a konklávé rövid idő alatt eredményt hozott. "5,5 millió ausztriai katolikus és a világ 1,2 milliárd katolikus hívője várt a fontos döntésre" - jegyezte meg az alkancellár.

"Különösen együtt örülök a latin-amerikai keresztényekkel, hiszen most először áll közülük való a katolikus egyház élén" - mondta Berlinben a német kormányfő.

Kiemelte, hogy a katolikus közösségen kívül is sokan várnak útmutatást az argentin Jorge Mario Bergoglio bíborostól, Ferenc pápától, és nemcsak hitbéli kérdésekben, hanem akkor is, ha a békéről, az igazságosságról és a teremtésvédelemről van szó.

Angela Merkel egészséget és erőt kívánt az új pápának a hitet és az emberek javát szolgáló munkájában.

Gratulált megválasztásához az új pápának és a katolikusoknak az ENSZ-főtitkár. Ban Ki Mun hangsúlyozta, a világszervezet és az egyházfő céljai közösek a béke és a társadalmi igazságosság megteremtésében, valamint a szegénység és az éhezés elleni küzdelemben.

Az ENSZ főtitkára szerdán New Yorkban meggyőződésének adott hangot, hogy az új pápa elődjéhez hasonlóan síkraszáll a vallások közötti párbeszédért.

Úgy fogalmazott, hogy előre örül "az ENSZ és a Vatikán közötti együttműködés folytatásának őszentsége, Ferenc pápa bölcs vezetésével".

Boldog és elégedett vagyok, nem csalódtam - így reagált a brazil püspöki konferencia főtitkára, Leonardo Steiner. Hozzátette: az, hogy egy latin-amerikai bíborost választottak meg pápának, azt mutatja, hogy a katolikus egyház nyit Európán kívülre.

Obama együtt akar működni Ferenccel

"A szegények és azok bajnokaként, akik közöttünk a legsebezhetőbbek, a szeretet és az együttérzés azon üzenetét viszi ő tovább, amely több mint kétezer éve ihlette meg a világot - azt, hogy egymásban Isten képmását látjuk" - húzta alá az elnök.

"Megválasztása szól az amerikai földrész erejének és vitalitásának, amely egyre nagyobb mértékben alakítja világunkat, és a spanyol (származású) amerikaiakkal mi, az Egyesült Államokban élők is osztozunk e történelmi nap örömében" - írta Barack Obama.

Az amerikai elnök rámutatott, hogy csakúgy, mint XVI. Benedekkel, az új pápával is együtt kíván működni a béke, a biztonság és embertársaik méltósága érdekében, függetlenül azok hitétől. Obama szerint az amerikaiak csatlakoznak az emberek világszerte elmondott fohászához, "amikor a Szentatya megkezdi szent munkáját, hogy modern világunkban vezesse a katolikus egyházat".

Nyilatkozatban köszöntötte az új pápa megválasztását Timothy Dolan bíboros, New York érseke, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke is.

"Ferenc pápa megválasztását a világon mindenütt imádság vette körül" - hangsúlyozta közleményében Dolan bíboros, aki maga is részvevője volt a konklávénak.

"Az Egyesült Államok püspökei hálát adnak Istennek a Szentlélek irányításáért és a bíborosok kollégiumának ihletett döntéséért" - áll a közleményben.

Csehországban is üdvözlik

Schwarzenberg üdvözölte az új pápa megválasztását, és rámutatott: a katolikus egyháznak jelenleg éppen Dél-Amerikában van a legtöbb híve - tolmácsolta a cseh diplomácia vezetőjének véleményét Johana Grohová, a külügyminisztérium szóvivője.

Milos Zeman cseh államfő, illetve Petr Necas miniszterelnök szóvivőjük szerint csütörtökön küldik el hivatalos jókívánságaikat az új pápa megválasztásával kapcsolatban a Vatikánba.

"Nagyon érdekes, hogy bár az új pápa a jezsuita rend tagja, felvette a Ferenc nevet. Ebből is látszik, hogy komolyan és nagy alázattal veszi hivatását. Szent Ferenc olyan rendet hozott létre, amelynek nem volt vagyona. Ebből a szempontból nagyon pozitív, hogy az új pápa őt választott jelképéül" - tolmácsolta Schwarzenberg véleményét szóvivője.