Panasz az azeri baltás kegyelme miatt

Vágólapra másolva!
Panaszt tesz Örményország az azeri baltás gyilkosnak adott elnöki kegyelem miatt. Ramil Safarovot augusztusban adta át Magyarország Azerbajdzsánnak.
Vágólapra másolva!

Az örmény kormány arra készül, hogy panasszal él nemzetközi fórumokon a baltás gyilkos néven elhíresült azerbajdzsáni katonatisztnek, Ramil Safarovnak adott elnöki kegyelem ellen.

Ezt az örmény parlamentben felszólalva jelentette be Hrair Tovnaszján igazságügyi miniszter. Bár pontos részleteket nem közölt, a miniszter elmondta, hogy az általa vezetett tárca az előkészítő munkálatokat végzi. Ebben a tevékenységben nemcsak az igazságügyi tárca, hanem külső szakértők is részt vesznek.

Safarov egy NATO-program keretében nyelvtanfolyamon tartózkodott Magyarországon, és baltával megölte alvó örmény katonatársát 2004-ben, amiért Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Magyarország tavaly augusztus végén adta át Azerbajdzsánnak, ahol azonnal elnöki kegyelmet és őrnagyi rangot kapott.

A történtek miatt Örményország felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal. A magyar kormány kemény bírálatokat kapott a nemzetközi közösségtől Safarov kiadásáért.