Nem kér a feszültségkeltésből az RMDSZ

Vágólapra másolva!
Martonyi János külügyminiszter kiállt Magyarország bukaresti nagykövete mellett az autonómiáról tett kijelentése ügyében. Az RMDSZ szerint viszont semmi szükség a feszültségkeltésre.
Vágólapra másolva!

Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet semmi olyat nem mondott a székelyföldi autonómia kérdéséről, ami ne lenne azonos a kormány álláspontjával - mondta Martonyi János külügyminiszter csütörtökön egy budapesti konferencián arról, hogy a nagykövet támogatásáról biztosította a székelyföldi autonómiatörekvéseket.

Székelyföld autonómiájának témájában a magyar kormánynak 22 éve világos az álláspontja: ha egy közösség többsége valamilyen autonómiaformát igényel, és ezt demokratikus úton kifejezi, a többségnek figyelembe kell vennie ezt az igényt - jelentette ki Martonyi. Hozzátette: délután telefonon tárgyal román kollégájával, Titus Corlateannal.

Az ügy előzménye, hogy Német Zsolt külügyi államtitkár szót emelt a székely jelképek használatának romániai akadályozása ellen, a "szimbolikus agresszió" beszüntetését kérve a hatóságoktól. A román kormány erre éles hangú közleményben reagált, és a kibontakozott vitában, egy hírtelevízióban hangzott el Füzes Oszkár részéről az autonómiát érintő mondat.

Füzes Oszkár a román külügyminiszter szerint megsértette a diplomáciai szokásjogot. Titus Corlatean kilátásba helyezte a diplomata kiutasítását, ha nem tér vissza "megbízatása keretei közé".

Martonyi a zászlóügyről azt mondta, Magyarország partner a helyzet rendezésében, de jelenleg ebben Románia tud lépni: a zászlókitűzés miatti eljárásokat abba kellene hagynia. Németh Zsolt még reggel, egy rádióműsorban kijelentette, hogy Magyarország diplomáciai lépéseket tesz, de részleteket nem mondott.

Borbély László, a bukaresti képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke azt mondta, nincs szükség a feszültségkeltésre. A székelységnek joga van a székely zászló kifüggesztésére, de a magyar kormánynak ilyen ügyekben ki kellene kérnie az adott közösség legitim képviseletének véleményét, ebben az esetben az RMDSZ-ét. Hozzátette, a román fél reagálása szerinte túlzott.

Borbély a diplomáciában szokatlannak nevezte azt, hogy Füzes Oszkár szűkszavú nyilatkozatok helyett több hírtelevízió vitaműsorában is szerepelt, hagyta, hogy provokatív kérdésekkel vallassák, ráadásul románul, ami nem anyanyelve. Szerinte mindez nem használt az ügynek.

Traian Basescu román államfő elhárította, hogy állást foglaljon a történtekkel kapcsolatban. Közölte, csak akkor fog megszólalni, ha esetleg a magyar államfőnek lesz "nem megfelelő" állásfoglalása a kérdésben. Arra a kérdésre, hogy a hét végi brüsszeli EU-csúcson akar-e tárgyalni a magyar küldöttséggel a székely zászló ügyéről, azt felelte: ez nem tartozik a prioritásai közé.

"Szűkagyú politikusok"

A romániai sajtó nagy terjedelmet szentel a román-magyar diplomáciai konfliktusnak. A kormányközeli Jurnalul National internetes oldalán közölt vezércikkének szerzője románellenes provokációnak minősítette Németh Zsolt kijelentéseit, és hiányolta a magyar kormány szerinte "irredenta megnyilvánulásai" elleni korábbi fellépést. Szerinte Basescu azért hallgat, mert Orbán Viktor miniszterelnöknek adósa, mióta Orbán a Basescu melletti kiállásra "utasította" a Hargita és Kovászna megyei magyarokat.

A Gandul napilap internetes oldalán közölt véleménycikk szerzője úgy véli, a politikusok gerjesztik az etnikumok közötti feszültséget. A cikkíró elsősorban Németh Zsolt államtitkárt okolta az ismétlődő "uszító nyilatkozatokért", de hozzátette, "a bukaresti diplomáciának és Victor Ponta miniszterelnöknek sem kellene pavlovi reflexeket kialakítania". A szerző szerint a Marian Cozma román kézilabdázó veszprémi halála kapcsán kialakult román-magyar szolidaritás mutatta meg, hogy mennyire nem valós ez a román-magyar konfliktus, amelyet "szűkagyú" politikusok kreálnak, és a nézettségi mutatók növelésére hajtó média visz tovább.

A jobboldali hangvételű Romania Libera internetes oldalán közölt véleménycikkben a szerző úgy véli, a zászlóháború a románok erődemonstrációja a székelyföldi magyarokkal szemben, hiszen az országban számtalan hasonló szimbólumot lehet háborítatlanul használni. A Romania Libera szerint ennek történelmi hagyományai vannak, hiszen a tankönyvek is, a televíziók is rendre negatív fényben tüntetik fel a magyarokat. A cikkíró szerint hagyománya van annak, hogy a romániai Szociáldemokrata Párt (PSD) mindkét oldal nacionalistáit uszítja, "mintha az etnikumok közötti konfliktusok ernyője alatt könnyebben kormányozhatna".