Irán nem tárgyal Amerikával az atomprogramról

Vágólapra másolva!
Nem hajlandó tárgyalni Irán az atomprogramjáról az Egyesült Államokkal, közölte Ali Hamanei ajatollah, aki szerint Amerika úgy akar tárgyalni, hogy közben fegyvert fog Iránra.
Vágólapra másolva!

Ali Hamanei iráni vallási és politikai vezető elutasította, hogy az ország tárgyaljon atomprogramjáról az Egyesült Államokkal - írja a brit BBC. Az ajatollah szerint Amerika úgy próbál meg tárgyalni, hogy közben fegyvert fog Iránra.

Szombaton Joe Biden amerikai alelnök közvetlen tárgyalásokat kezdeményezett Amerika és Irán között, miközben néhány nappal később újabb Irán elleni szankciók léptek életbe. Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa jó ideje egyeztet már az iráni atomprogramról, amely Irán szerint arról szól, hogy az ország atomfegyvert fejlesztene.

Az ajatollah csütörtökön arról beszélt, hogy naivnak kell lenni ahhoz, hogy valakinek tetsszen az amerikai tárgyalások ötlete, és üzent azoknak is, akik amerikai kormányzást akarnak Iránban, hogy szembe fognak szállni velük.

1979 óta feszült a viszony

Irán és az Egyesült Államok között 1979-ben, az iráni Nyugat-barát monarchia megdöntése után vált fagyossá a viszony, és azóta nagyon ritkák a két ország közötti diplomáciai találkozók. Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország a tervek szerint február 26-án Kazahsztánban folytatja az iráni programról szóló tárgyalást.

Sok megfigyelő véleménye szerint iráni-amerikai enyhülés nélkül nem lehetséges a megállapodás az iráni atomprogramról. A közeledéshez azonban közvetlen tárgyalásokra lenne szükség, hogy legyőzzék az 1979-es iráni iszlám forradalom és az azt követő, az amerikai nagykövetségi túszdráma után kialakult kölcsönös bizalmatlanságot.