Gyorsabban dúsíthatnak uránt Iránban

Vágólapra másolva!
Iránban lecserélik a hetvenes évekből származó urándúsító centrifugákat, amivel fel tudják gyorsítani az atombombához szükséges hasadóanyag előállítását.
Vágólapra másolva!

Iránban megkezdték az új generációs urándúsító berendezések fokozatos üzembe helyezését - jelentette be szerdán az ország atomenergia-bizottságának vezetője. Ez az intézkedés megfigyelők szerint lehetővé teszi a jelenleginél gyorsabb urándúsítást, ám egyben tovább növelheti azokat a nyugati és izraeli aggodalmakat, hogy a teheráni atomprogram valódi célja atomfegyver előállítása.

Az IR2m típusú, saját fejlesztésű, korszerű centrifugák az Iszfahán tartománybeli Natanz mellett lévő nukleáris létesítményben fognak működni. Rendszerbe állításukról Teherán a múlt hónapban tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ).

A terveknek megfelelően legyártottuk a gépeket, és fokozatosan elvégezzük a felállítás feladatát - mondta az ISNA iráni hírügynökség szerint Ferejdún Abbászi Davani.

Az új centrifugák a múlt század hetvenes éveiből származó IR-1-es típust váltják fel. Az új gépek Irán közlése szerint 5 százalékos szintre dúsítják fel az urániumot, nem pedig 20 százalékosra. Ennek azért van jelentősége, mert a 20 százalékos szint már lehetővé teszi az esetleges továbbdúsítást az atomfegyverhez szükséges 90 százalékos arányra.