Lefújták a cunamiriadót Japánban

Vágólapra másolva!
Két órával a 7,3-as erősségű földrengés után visszavonták a szökőárriadót Japánban. Három ember könnyű sérüléseket szenvedett, 220 háztartás pedig áram nélkül maradt.
Vágólapra másolva!

Pénteken a csendes-óceáni megfigyelő központ cunamiriadót rendelt el Japánban, miután a Richter-skála szerint 7,3-as erősségű földrengés rázta meg az ország keleti partját. A szökőár első hullámai egyméteres magasságot értek el, és a helyi idő szerint délután fél hat előtt bekövetkezett rengés után 45 perccel érték el Mijagi prefektúra partjait. A part mentén élőket az NHK tévécsatorna jelentése szerint otthonuk elhagyására szólították fel a hatóságok. Két órával a riadó kiadása után lefújták a riasztást. A rendőrség közlése szerint legalább három ember könnyű sérüléseket szenvedett a földmozgás következtében, 220 háztartás pedig áram nélkül maradt.

Forrás: AFP/Toru Yamanaka
Leállították a vasúti forgalmat

A rengés epicentruma Mijagi partjaitól 240 kilométerre, 10 kilométerrel a tengerfenék alatt volt. Több száz kilométerrel délebbre, Tokióban és környékén is érezhető volt a rengés, ahol a mérések szerint 4-es erősséget ért el a több percig tartó földmozgás. Később 6,4-es és 4,8-as erősségű utórengés is megrázta Japánt.

A japán kormányfő a cunamiriadó miatt felfüggesztette kampánykörútját.

A Guardian című brit lap azt írta, hogy az északkeleti régiókban elővigyázatosságból leállították a Sinkanszen gyorsvonatokat, és egy rövid időre a tokiói Narita nemzetközi repülőtér is bezárt, de azóta újra megindult a forgalom a légikikötőben. A földrengés miatt túlterheltek a telefonvonalak, ezért a Mijagi tartományban élőket nehéz elérni. Többen a Facebookon és a Twitteren üzennek ismerőseiknek hogylétükről.

A japán Mijagi tartományt tavaly márciusban rázta meg egy, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés, majd több helyen cunami pusztított. A végleges adatok szerint az akkori katasztrófában összesen több mint tizenötezer ember vesztette életét, és háromezer-kétszázan tűntek el. Akkor csak Mijagiban az áldozatok száma meghaladhatta a tízezret.

A 2011-es katasztrófában megsérült a Fukusima-1 erőmű, amely azóta leszerelés alatt áll, most az üzemeltető TEPCO cég közölte, hogy az újabb földmozgás nem okozott problémákat a létesítményben. Ennek ellenére Fukusimából elkezdték kitelepíteni az embereket.

Az [origo] egyik olvasója a Mijagi tartománytól 360 kilométerre fekvő Yokohamából azt írta, hogy a rengéskor lezárták a helyi kikötőt és nem lehetett lemenni a partra, de a helyiek nem aggódtak különösebben a földmozgás miatt.

Ha Ön is Japánban van, és tapasztalta a rengést, írjon nekünk a [email protected] e-mail címre!