Obama is aggódik a baltás gyilkos elengedése miatt

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök komoly aggodalmának adott hangot az elmérgesedő konfliktus miatt, amely a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezetett. Az USA Magyarországtól is tájékoztatást kér arról, hogy mért adták ki az azeri baltás gyilkost.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök figyelmét is felkeltette az a Magyarországot is érintő diplomáciai konfliktus, amelynek eredményeképp Örményország megszakította kapcsolatait Budapesttel. A Washington Post című amerikai lap szerint Barack Obama aggodalmát fejezte ki a fejlemények miatt.

"Obama elnök komolyan aggódik a mai bejelentés miatt, miszerint Azerbajdzsán elnöke kegyelemben részesítette a Magyarországról Azerbajdzsánba szállított Ramil Safarovot" - közölte az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Tommy Vietor. Safarov, az azeri baltás gyilkos 2004-ben ölt meg egy örmény katonát Budapesten, és bár életfogytiglanra ítélték, kiadatása után pénteken az azeri elnök döntése alapján azonnal szabadlábra került, ezzel kiütve a biztosítékot az örmény kormánynál.

"Tájékoztattuk az azeri hatóságokat arról, hogy mennyire csalódottak vagyunk, amiért Safarov kegyelmet kapott" - közölte az amerikai szóvivő. "Ez a lépés ellentétes a folyamatban lévő erőfeszítésekkel, amelyek csökkenteni próbálják a feszültséget, és elősegítenék a megbékélést a térségben" - tette hozzá. (Azerbajdzsán és Örményország konfliktusának hátteréről itt olvashat bővebben.)

Vietor azt is közölte, hogy az USA tájékoztatást kért az ügyben Magyarországtól is. Az amerikaiak azt szeretnék, ha Magyarország megmagyarázná, hogy miért küldte vissza Azerbajdzsánba a baltás gyilkost. Elemzők szerint ugyanis előre tudni lehetett, hogy a gyilkost, akit Bakuban nemzeti hősnek tartanak, kegyelemben fogják részesíteni, és ez hatalmas felháborodást válthat ki Örményországból.