A pénz sem boldogította Rezesovát

Vágólapra másolva!
Hatalmas vagyon mellett makacsságot és önfejűséget is örökölt apjától az a szlovák nő, aki négy halálos áldozattal járó balesetet okozott az M3-ason. A magyar gyökerekkel rendelkező Eva Varholíková-Rezešovának milliárdos vállalkozó apja révén soha nem voltak anyagi gondjai. Fiatalon szült, nem volt nagy bulizó, a nyilvánosságot kerülte, a helyét sosem találta meg.
Vágólapra másolva!

Soha nem voltam az a bulizós alkat, aki heti kétszer partizik és bárokba járkál - mondta a Korzár című kassai szlovák lapnak 2010-ben Eva Varholíková-Rezešová, az a szlovák nő, aki múlt hét kedd hajnalban négy halálos áldozattal járó balesetet okozott BMW-jével az M3-as autópálya Pest megyei szakaszán. A nő szervezetében a baleset után alkoholt találtak, felborult autójában egyes helyszíni felvételeken vodkásüveg látszott.

A nőnek nem ez az első ilyen balesete. A Bumm.sk magyar nyelvű szlovákiai hírportál szerint 2000-ben egy Mercedesszel rohant bele egy Skodába ugyancsak hátulról, de annak a kocsinak a vezetője sérülés nélkül megúszta.

A kétgyerekes asszony az 1990-es években feltört egyik leggazdagabb szlovák üzletemberének a lánya, és bár nem különösebben kereste a nyilvánosságot, ügyével mégis tele vannak a szlovák bulvárlapok. Inkább regionális celeb, nem is nagyon tolta magát reflektorfénybe, bár ha akart volna ott lehetett volna, hiszen a milliárdos Alexander Rezeš lánya volt - mondta az [origo]-nak Mózes Szabolcs, a pozsonyi Új Szó politikai rovatvezetője. Szerinte "pár bulvárlapot el lehetett volna adni vele".

Alexander Rezeš az 1990-es évek Szlovákiájának egyik emblematikus üzletembere, aki az egykor 25-30 ezer embernek munkát adó kassai vasműben (19 éves kora óta ott dolgozott) mászta meg a szamárlétrát, és vált a cég többségi tulajdonosává. Mindezt a Vladimir Meciar egykori szlovák kormányfő által felpörgetett privatizáció idején. Rezeš Szlovákia egyik legnagyobb üzemének tulajdonosaként - nyilvánosan 47 százalékos tulajdonrészt vallott be - milliárdokat keresett.

Forrás: AFP/Isza Ferenc
Rezesova a rendőrségen

Elprivatizált vagyon

2000-ben a Markíza szlovák televízióban 250 millió dollárra becsülték Rezeš vagyonát. Két-két háza volt Kassán, Pozsonyban és Selmecbányán, 100 millió dolláros nyaralója Spanyolországban, luxusautók sora, több fociklubja és vállalkozásai a vasmű mellett is. Amikor arról kérdezték, hogyan szerezte vagyonát, mindig azt mondta: "éveken keresztül, kemény és kitartó munkával", de egyértelműen a meciari privatizáció haszonélvezője volt.

Meciar a magánosítással új szlovák vállalkozói réteget próbált teremteni. A lényege az volt, hogy pártjához, a HZDS-hez közel álló emberek jelentős kedvezménnyel - átlagosan a piaci érték 18 százalékán - vehettek meg állami vállalatokat, jellemzően kedvező banki hitelekkel - mondta az [origo]-nak Mózes Szabolcs. Cserébe politikai szolgálatokat tettek, Rezeš például a HZDS kampányfőnöke volt, és finanszírozta is a párt kampányát.

Mózes szerint a baráti vállalkozók irányításával néhány év alatt tönkrementek a nagy cégek - nem volt tapasztalatuk és tőkéjük fejleszteni, vagy ezt nem is akarták, csak minél több pénzt kiszedni belőlük -, de Rezešnek sikerült annyi nyereséget kivenni a vasműből, hogy bőven megalapozta családja jólétét.

Magyar gyökerek

Két gyereke közül az idősebb fiú Julius, aki egy időben a vasmű igazgatóságának is a tagja volt az úgynevezett "kindermanažment" idején (amikor azzal a felkiáltással, hogy leszámolnak a szocialista érában szocializálódott vezetéssel, csak fiatalokat neveztek ki vezető pozíciókba), azóta is vállalkozó, például Kassa egyik legelegánsabb szállodáját is ő viszi. Lánya úgy nőtt bele a jólétbe, hogy soha nem kellett dolgoznia. Eva Varholíková-Rezešová a Korzárnak adott korábbi interjúban boldog gyerekkorról beszélt, sok hétvégét és minden nyarat Magyarországon töltött, és sok magyar receptet tanult nagyanyjától.

Apja még a jelenleg is 70-80 százalékban magyarok lakta Abarán (Oborin) született. Mózes Szabolcs szerint a családról az a legenda járja, hogy egymás között otthon mindig magyarul beszéltek. Alexander Rezes pedig amikor miniszterként nyilatkozatokat adott (a harmadik Meciar kormányban a közlekedési tárcát vezette) mindig jellegzetes magyar akcentussal beszélt szlovákul.

Örökség: pénz és makacsság

A Korzár szerint a lány jogásznak készült - bár Mózes Szabolcs szerint bizonytalan, hogy a középiskolát befejezte-e -, de korai házassága és terhessége miatt félbehagyta tanulmányait.

Forrás: AFP/Isza Ferenc

Magánélete nem volt sikeres, 2002-ben szívnagyobbodásbanelhunyt apjától nemcsak vagyont, makacsságot, önfejűséget és párkapcsolatbeli naivságot is örökölt - ezt ő maga mondta a 2010-es interjúban. 1999-ben az 1990-es évek egyik népszerű kassai hokisához, Jan Varholíkhoz ment hozzá, és még házasságuk évében megszületett közös gyerekük. Varholik szlovák bajnok volt a Kassával, 80-szor volt válogatott, és két olimpián - 1994-ben Lillehammerben és 1998-ban Naganóban - is a szlovák nemzeti csapatot erősítette.

A házasság azonban négy év után felbomlott, és Rezešová-Varholiková egyedül maradt közös gyerekükkel. A Korzárnak azt nyilatkozta, nem bánta meg, hogy olyan fiatalon, 21 évesen lett anya, mert soha nem volt nagy bulizós.

2006-ban összejött egy kassai vállalkozóval, és ebből a kapcsolatból is született egy gyerek, de hamar szétmentek. A férfi állítólag többször is megcsalta, és visszament előző feleségéhez. Rezešová-Varholiková újabban egy volt kassai focistával randevúzott, de csak nehezen tudta túltenni magát a csalódáson, és közös gyerekük miatt is viták voltak közöttük. A szlovák lapok beszámolói szerint a baleset előtt is volt barátja, Erik Fischer otthonánál járt. A férfi azt állította, a nővel rendszeresen voltak vitáik, gyakran jelent meg otthonánál, a baleset éjszakáján pedig nekihajtott a szomszéd kapujának, felismerte a BMW-jét.