Fellebbezett a börtönre ítélt orosz punkegyüttes

Vágólapra másolva!
Fellebbezést nyújtott be a Pussy Riot orosz punkegyüttes három tagja az ellen a nagy felháborodást kiváltó ítélet ellen, amelyben két-két év börtönre ítélték őket. A három fiatal nőt azért ítélték el, mert egy moszkvai székesegyházban Putyin orosz elnök ellen irányuló dalt játszottak.
Vágólapra másolva!

A Pussy Riot orosz punkegyüttes három elítélt tagja megfellebbezte a tíz napja ügyükben hozott ítéletet - jelentette be hétfőn a védelem Moszkvában. "Minden iratot" benyújtottunk az illetékes moszkvai bíróságnak - közölte Violetta Volkova védőügyvéd.

Az öt hónapja előzetes letartóztatásban lévő Marija Aljohina, Nagyezsda Tolokonnyikova és Jekatyerina Szamucevics az ítélet szerint "vallási gyűlölet által motivált garázdaságot" követett el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban februárban maszkot viselve, gitárokon játszva "imádkozott" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt. A három nőt külön-külön kétéves szabadságvesztésre ítélték.

"Csak ma tudtunk reagálni, miután végre megkaptuk az ítélet szövegét" - nyilatkozta Nyikolaj Polozov ügyvéd. Az indoklást "helyenként nagyon nehéz megérteni" - fűzte hozzá. Az ítélet kihirdetésekor a bíró kifejtette, hogy a perbe fogottak személyiségzavarosak, ugyanakkor teljes mértékben tisztában voltak tettük sértő voltával és annak következményeivel, és mélyen megsértették a pravoszláv hívőket.

A kormányzó Egységes Oroszország párt az ítéletet komoly figyelmeztetésnek minősítette mindazok számára, akik provokációkat szerveznek. Megfigyelők úgy vélik, hogy a fellebbezési eljárás során enyhítik majd a büntetést. Az orosz rendőrség továbbra is nyomoz az együttes másik két tagja után, akik azonban sajtóinformációk szerint már külföldön vannak.