Nyerésre áll a szíriai hadsereg Aleppóban

Vágólapra másolva!
A szíriai hadsereg heves támadása miatt feladták aleppói központjukat a szíriai lázadók, akik a harcok folytatására készülnek. Közben Törökországban már 50 ezer szíriai menekült, ez a szám az aleppói harcok miatt gyorsan növekedésnek indulhat.
Vágólapra másolva!

A kormányerők példátlanul heves támadása miatt csütörtökön teljesen visszavonultak aleppói fellegvárukból, Szaláheddínből a szíriai felkelők - közölte a francia hírügynökséggel a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) szóvivője. Kasszem Szaád Eddin ezredes elmondta, hogy nem tartózkodik több felkelő a városrészben, és a Bassár el-Aszad vezette rendszerhez hű katonák benyomultak a területre. Hozzátette: mindez nem jelenti azt, hogy a felkelők elhagyják Aleppót.

"Megvan a katonai tervünk a harcok folytatására" - hangsúlyozta az ezredes, aki a szíriai hadseregből dezertált. Mint elhangzott, a felkelők új frontot szándékoznak nyitni a város keleti részén lévő negyedek körül, vagyis a Szaláheddínből való kivonulás "taktikai lépés".

Egy damaszkuszi biztonsági forrás szerint a hadsereg Aleppóban a Szeif al-Davla negyed irányába tart, de a következő ütközet valószínűleg a Szukkari negyedben lesz. Ugyanebből a forrásból kiderült az is, hogy mintegy 20 ezer katonát vezényeltek az aleppói régióba a felkelők leverésére.

50 ezer szíriai menekült van Törökországban

Az utóbbi két napban több mint kétezer ember menekült Szíriából Törökországba az egyre terjedő erőszak elől, így már az 50 ezret is meghaladja a szíriai menekültek száma az országban - közölték a török hatóságok csütörtökön.
A menekültek száma folyamatosan növekszik, és félő, hogy hamarosan újabb hullám indul útnak a második legnagyobb városból, Aleppóból, ahol jelenleg heves összecsapások zajlanak a Bassár el-Aszad elnökhöz hű csapatok és a felkelők között.

Ez csupán azoknak a menekülteknek a száma, akik Törökországba érkezésük után jelentkeztek a török hatóságoknál, és így elhelyezték őket a Vörös Félhold segélyszervezet által üzemeltetett kilenc menekülttábor valamelyikében.
Az egészségügyi miniszter lett a kormányfő

A szíriai elnök Vael Nadír al-Halaki egészségügyi minisztert nevezte ki kormányfőnek csütörtökön - közölték az állami televízióban.
A bejelentés szerint Bassár el-Aszad államfő már alá is írta az erről szóló okmányt. A kinevezés 72 órával azt követően történt, hogy híre kelt: az előző miniszterelnök, Rijád Hidzsáb dezertált.

Ő a legmagasabb rangú politikus, aki szakított Aszaddal az országban több mint 16 hónapja kitört konfliktus során. Rijád Hidzsáb - jordániai szóvivői bejelentés szerint - szerdán érkezett családjával Ammánba.