Rosszallását fejezte ki az ENSZ BT az észak-koreai rakétaindítás miatt

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tartott az észak-koreai rakétaindítás miatt, és arról határozott, hogy a tagállamok konzultációkat fognak tartani a "megfelelő válaszlépésekről", és rosszallásukat fejezik ki a történtek miatt. Az Egyesült Államok még az ülés előtt bejelentette, nem küld élelmiszersegélyt Észak-Koreának.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rosszallását fejezte ki pénteken az észak-koreai rakétaindítás miatt, amellyel Phenjan megsértette a testület két határozatát is. A BT zárt ajtók mögött tartott rendkívüli ülése után rövid sajtónyilatkozatot adtak ki arról, hogy a tagállamok konzultációkat fognak tartani a "megfelelő válaszlépésekről". Susan Rice, a BT soros elnöke az Egyesült Államok nevében hozzátette: "Fontos, hogy a tanács hiteles választ adjon, és ezen fognak dolgozni."

Észak-Korea helyi idő szerint pénteken reggel, fél nyolc után kilenc perccel indította el a rakétáját, amellyel állítása szerint egy meteorológiai műholdat akart pályára állítani. A hordozórakéta a Sárga-tengerbe zuhant. Később az észak-koreai hivatalos média is közölte, hogy az ázsiai országnak nem sikerült nagy hatótávolságú rakétával műholdat juttatnia a világűrbe. A rakétakilövést az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea is rögtön elítélte.

Az Egyesült Államok pénteken bejelentette, hogy leállítja az Észak-Koreának szánt, tervezett élelmiszersegélyt a rakétaindítás miatt. Az USA előre figyelmeztette a távol-keleti kommunista országot annak következményeire, ha a sorozatos nemzetközi figyelmeztetések ellenére is elindítja a stratégiai rakétatechnológián alapuló műholdfellövést. "A rakétaindítást célzó erőfeszítéseik világosan bizonyítják: nem lehet bízni abban, hogy betartják nemzetközi kötelezettségeiket" - mondta Ben Rhodes, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács helyettes vezetője és szóvivője.

"Ennélfogva nem haladunk tovább semmilyen segítségnyújtási megállapodás ügyében" - jelentette ki, hozzátéve, hogy Észak-Koreának újabb szankciókkal kell szembenéznie, ha újabb "provokatív" lépésekkel továbbra is semmibe veszi a nemzetközi közösséget. Washington februárban ajánlotta fel, hogy fontolóra veszi élelmiszer szállítását Észak-Koreának, ha Phenjan felfüggeszti az urándúsítást, és ha más intézkedéseket is életbe léptet a Koreai-félsziget atommentessé tétele érdekében.