Kijavították a hibát a füstölő francia atomerőműben

Vágólapra másolva!
Eloltották a tüzet és elhárították a hűtőrendszer hibáját abban a francia atomerőműben, amely csütörtökön füstölni kezdett, majd leállt. Az erőművet üzemeltető cég szerint a baleset nem veszélyeztette a környezetet.
Vágólapra másolva!

Kijavították a hibát abban a francia atomerőműben, ahol csütörtökön este két kisebb tűz is keletkezett egy balesetben - közölte az erőművet üzemeltető cég. A francia elektromos művek (EDF) szerint az erőműnél az északnyugat-franciaországi Penly atomerőmű 2. számú reaktorában hűtővízszivárgást észleltek, de azt péntekre sikerült megszüntetni. A cég közleménye szerint a hűtővízrendszer ismét normálisan működik, és a baleset nem jelent veszélyt a környezetre.

A reaktor csütörtökön kora délután automatikusan leállt, miután az erőmű füstölni kezdett - jelentette korábban a BBC. A tüzet a cég szerint az okozta, hogy forró olaj szivárgott egy a reaktor épületében található szivattyúból. Az erőmű ellenőrző bizottságának vezetője korábban azt állította, hogy tűz nem volt, csak füst, az EDF ugyanakkor két "tűzkitörésről" számolt be, amelyeket a tűzoltóknak sikerült megfékezniük.

A francia atombiztonsági hatóság 1-es fokozatúnak - kevésbé jelentősnek - minősítette a balesetet a hétfokozatú skálán. Franciaország elektromos energiaszükségletének 75 százalékát atomerőművekben állítja elő, az atomipar jövője azonban a közelmúltban politikai vita tárgyává vált az országban.