Timosenko befejezte az éhségsztrájkot

Vágólapra másolva!
A volt ukrán miniszterelnöknek speciális diétát állítottak össze, hogy felépüljön az éhségsztrájk után.
Vágólapra másolva!

Befejezte az éhségsztrájkot Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő - közölte a harkivi börtönkórház egyik orvosa. Irina Fursza azt mondta az Interfax-Ukrajina szerint, hogy Timosenko már hajlandó ételt venni magához. Hozzátette, hogy a volt miniszterelnök speciális diétán van, amelyet kifejezetten az éhségsztrájk utáni felépülése céljából állítottak össze.

A hivatali visszaélés vádjával hét év börtönbüntetésre ítélt ellenzéki politikus - aki gerincbántalmai miatt került be tavasszal a börtönkórházba - az október végi parlamenti választások óta folytatott éhségsztrájkot arra hivatkozva, hogy a kormányzó erők a választásokon csalásokat követtek el.

Nyugati politikai vezetők elítélően fogadták a Timosenko elleni korábbi ítéleteket, politikai üldöztetésnek tartják a volt miniszterelnök elleni hatósági eljárást. Az Európai Unió emiatt kulcsfontosságú társulási és szabadkereskedelmi megállapodásokat nem kötött meg Ukrajnával. Brüsszel és Washington egyaránt azon az állásponton van, hogy az ukrán igazságszolgáltatás részrehajlóan bíráskodik Viktor Janukovics államfő politikai ellenlábasai felett.