Gotovina után Haradinajt is felmentették

Ramush Haradinaj, korábbi koszovói miniszterelnök a Hágai Nemzetközi Törvényszék előtt
Vágólapra másolva!
Felmentette a vádak alól Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfőt, egykori gerillaparancsnokot a hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa.
Vágólapra másolva!

A volt horvát tábornok, Ante Gotovina után újabb háborús bűnökkel vádolt délszláv parancsnokot mentettek fel Hágában. A Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa csütörtökön Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfőt, egykori gerillaparancsnokot mentette fel a vádak alól.

Forrás: AFP/Koen van Weel
Ramush Haradinaj

A délszláv háborúk idején elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljáró ENSZ-törvényszék ügyészsége háborús, valamint emberiesség elleni bűnökkel vádolta Haradinajt, és legalább húsz év szabadságvesztés kiszabását kérte.

A férfi az 1998-1999-es koszovói harcok idején az albán többségű Koszovó Szerbiától történő elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevű gerillahadsereg regionális parancsnoka volt. A belgrádi hatóságok szerint Haradinaj parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert raboltak el.

Alig száz napja volt kormányfő, amikor vádat emeltek ellene Hágában. Akkor lemondott posztjáról, és feladta magát.