Bekötött szemű kisfiú döntött a koptok új pápájáról

Tawadros, Beheira korábbi püspöke, az új kopt pápa
Vágólapra másolva!
Megválasztották az egyiptomi keresztények új vezetőjét, a kopt egyház 118. pápáját Kairóban. A márciusban elhunyt III. Senuda utódja egy 60 éves püspök lett, akinek a nevét egy bekötött szemű fiú húzta ki a jelölteké közül.
Vágólapra másolva!

Az észak-egyiptomi térségből származó Tavadrosz püspököt választották vasárnap Egyiptomban a helyi kopt keresztény közösség élére. A kopt pápaválasztásra azért került sor, mert márciusban elhunyt III. Senuda pápa, az egyház korábbi vezetője. Az új pápát egy különleges kopt szertartással választották ki a kairói Szent Márk-székesegyházban, az elöljáró beiktatása november 18-án lesz Egyiptomban.

A kopt pápaválasztás a szavazás és a vakszerencse keverékéből állt össze, amivel a hívek azt próbálták garantálni, hogy az egyház vezetőjének kiválasztásában teret kapjon az isteni gondviselés. Az egyház mintegy 2400 tisztviselője október folyamán három jelöltet szavazott meg, akiknek a nevét kristálygömbökben egy üvegtálba helyezték. A győztes nevét lottóhúzáshoz hasonlóan sorsolták ki: egy fiatal, bekötött szemű fiú vakon választott egy gömböt, amely a következő pápa nevét rejtette.


Így húzták ki az új kopt pápa nevét

Az egyiptomi televízióban is közvetített ceremónián jól látszik, ahogy Pachomiusz püspök, az egyház átmeneti vezetője többször megáldja a díszes burával letakart üvegtálat, majd a burát rögzítő fehér szalagokat átvágja, a golyókat megkeveri, és a letakart szemű fiú kezét a gömbökhöz vezeti. Ahogy a fiú kiemelte a kiválasztott gömböt, a püspök kihajtogatta a benne lévő papírt, és körbemutatta a rajta szereplő nevet, a székesegyházban pedig felhangzott a hívek éljenzése.

A BBC szerint a ceremónia előtt szigorú biztonsági intézkedéseket tettek, hogy megakadályozzák az esetleges csalást. A három jelölt nevét ugyanakkora papírszeletekre írták, ugyanúgy kötötték össze. A végső választáshoz is 12 fiatal fiút jelöltek ki, akik közül végül kiválasztották a húzót: mindez az egyház szerint biztosítja, hogy a választáson Isten akarata érvényesüljön.

Jó szervező

A megválasztott pápa, a 60 éves Tavadrosz püspököt eddig is részt vett az egyház irányításában, az ideiglenes vezető, Pachomiusz püspök segédje volt. A BBC kairói tudósítója szerint a vezető korábban Nagy-Britanniában tanult, és az egészségügyben is járatos, korábban gyógyszergyára volt.

Forrás: AFP
Tavadrosz püspök, az új kopt vezető

Tavadrosz püspöknek rendkívül sok tapasztalata van, és kiváló szervező képességei vannak - teszi hozzá a BBC. Ezekre a készségeire pedig szüksége is lesz, mivel a tavalyi egyiptomi forradalom óta az ország keresztényei egyre bizonytalanabb jövő elé néznek. A mérsékelt iszlamisták kezébe került Egyiptomban egyre több támadást követnek el keresztények ellen, miközben jelenleg is vitatják, hogy a tavalyi forradalom milyen mértékben köszönhető az iszlámnak.

A BBC szerint ugyanakkor az új pápától mégsem vár senki radikális változást, valószínűleg megtartja egyházának mélyen konzervatív irányvonalát. Tavadrosz püspök elődje, III. Senuda pápa vezetése alatt a kopt egyház jelentősen megerősödött, és hagyományos egyiptomi jelenléte mellett más országokban is megjelent - emlékeztet a BBC.

Az előző pápa 2011-ben Magyarországon is járt, ahol felszentelte az első magyarországi kopt templomot (a kopt templomról szóló riportunkat itt olvashatja). A kopt egyháznak jó kapcsolata van a magyar kormánnyal is, az előző pápa Schmitt Pál korábbi államfővel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is találkozott, halálakor pedig a magyar kormány is megrendültségének adott hangot.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Schmitt Pál korábbi államfő az előző kopt pápával 2011-ben

A 80 milliós Egyiptom lakosságának körülbelül egytizede kopt, ez a Közel-Kelet legnagyobb keresztény közössége. Tavadrosz a megválasztásával az egyiptomi koptok 118. pápája lett.