Áramszünetben fagyoskodnak a Sandy hurrikán kárvallottjai

Egymásra torlódott személygépkocsik a New Jersey állambeli Seaside Heightsben 2012. október 31-én, a Sandy hurrikán elvonulása után
Vágólapra másolva!
Még mindig 2,5 millióan vannak áram nélkül az USA keleti partján a Sandy hurrikán hét eleji pusztítása miatt. A beköszöntő tél miatt az áramhiány mellett a fűtőolaj hiánya is gondot okoz, ezért New York polgármestere azt kérte a fagyoskodóktól, hogy menjenek átmeneti szállásokra. Közben a hurrikán által szintén megtépázott Haitin szükségállapotot hirdettek ki, ott a fenyegető éhínség miatt.
Vágólapra másolva!

Öt nappal a Sandy hurrikán pusztítása után még mindig mintegy 2,5 millióan vannak áram nélkül az Egyesült Államok keleti partvidékén - közölte az amerikai energiaügyi minisztérium. A közlemény a szombat esti (magyar idő szerint vasárnap hajnali) állapotról számolt be: e szerint a csaknem 2,5 millió áram nélkül maradt előfizető közt magánfogyasztók és vállalatok is vannak. Az áramkimaradás New York, New Jersey, Pennsylvania, valamint Connecticut államokat érinti.

A Sandy hurrikán - amelyet az amerikai hatóságok poszttrópusi ciklonná minősítettek - helyi idő szerint hétfő este csapott le a keleti partvidékre (erről itt olvashat bővebben). Pusztítása következtében átmenetileg közel 8,5 millióan maradtak áram nélkül, azóta azonban 6 millió ügyfélnél helyreállt a szolgáltatás.

Az egyre hidegebbé váló időjárás, a fagypont körüli hőmérséklet ugyanakkor mind nagyobb gondokat okoz a legjobban sújtott területek lakói számára. Számukra az áramhiány mellett elsősorban a fűtőolajhiány okoz súlyos megpróbáltatásokat. Michael Bloomberg, New York polgármestere szombaton este arra szólította fel az érintetteket - különösen az idősebbeket -, hogy menjenek a korábban létesített szükségszállásokra, ahol nemcsak meleg van, de élelmiszer-ellátásban is részesülnek.

Forrás: AFP/Getty/John Moore
Ebben a brooklyni otthonban több mint öt napja nincs áram. A képre kattintva galéria nyílik!

Korábban New Yorkban benzinhiány is felütötte a fejét, ezért barack Obama elnök külön intézkedett arról, hogy az államba üzemanyagot szállítsanak. A Sandy csak az Egyesült Államokban legalább 110 halálos áldozatot követelt.

Szükségállapot Haitin

A Sandy hurrikán pusztításai nyomán közben szükségállapotot léptettek életbe helyi idő szerint szombaton Haitin. A karibi szigetvilágban található országot még az előtt érintette a hurrikán, hogy lecsapott volna az USA-ra. Bár a vihar magja az országot nem érte el, a hurrikánt kísérő hatalmas esőzések a szigetországban óriási károkat okoztak.

Hivatalos közlés szerint ez magyarázza, hogy a Sandy egyedül Haitin több mint 60 halálos áldozatot követelt, többet, mint bármelyik más térségbeli országban. A vihar az ország déli részén a termés 70 százalékát elpusztította, és jelentős pusztítást végzett az állatállományban is. A hatóságok szerint az országot ennek következtében éhínség fenyegeti, és a kormány ezért döntött a szükségállapot bevezetése mellett (a fenyegető éhínségről itt olvashat bővebben).

A régió legszegényebb országát 2010-ben katasztrofális erejű földrengés sújtotta, amely több mint 200 ezer halálos áldozatot követelt. A földrengés óta csaknem 400 ezer ember még mindig sátrakban él. A Sandy szupervihar pusztításai nyomán a koleramegbetegedések száma is újra nőni kezdett Haitin.