Perbe fogja Obamát egy dühös kínai cég

Vágólapra másolva!
Egy kínai vállalat szerint egyszerű kampányfogás az amerikai elnök döntése, hogy a napokban egy tollvonással keresztülhúzta  a cég szélerőműpark-építésre vonatkozó terveit az országban. Barack Obama nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozik, a cég perel.
Vágólapra másolva!

Beperli Barack Obamát egy - az Egyesült Államokban működő - kínai tulajdonú vállalat, miután az amerikai elnök nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem engedte, hogy a cég szélerőműparkot építsen az országban - írja a brit BBC csatorna online oldala. A kínai Rall Corporation az év elején nyújtotta be igényét négy szélerőműpark megépítésére Oregon közelében, az amerikai haditengerészet egyik létesítménye mellett.

Az amerikai elnök a múlt héten írta alá az elutasításról szóló határozatot. A feljelentők szerint ezzel Obama túllépte hatáskörét, jogellenesen és jogosulatlanul járt el. A BBC szerint huszonkét éve ez az első olyan külföldi beruházás, amelynek gátat vetettek az Egyesült Államokban. A két kínai állampolgár tulajdonában levő cég keresete szerint az amerikai elnök nem tartotta be az egyenlő bánásmódra vonatkozó törvényt.

A Fehér Ház szerint azonban hitelt érdemlő bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a Ralls Corporation az Egyesült Államok nemzetbiztonságát kockáztató beruházásra készült. A cég azt állítja: Obamának nincsen ezt alátámasztó bizonyíték a kezében. Az amerikai hadsereg az oregoni bázist pilóta nélküli drónok és más, az elektronikus hadviselési eszközök tesztelésére használja.

A kínai cég egyik képviselője a Xinhua hírügynökségnek úgy nyilatkozott: Obama lépése sokkal inkább tűnik kampányfogásnak, mint az amerikai érdekek védelmének. A BBC szerint az elnök döntése összefüggésben lehet a közelgő elnökválasztással. A lap felidéz egy szeptember közepén publikált felmérést, amely szerint míg az amerikaiak többség általában jónak tartja a kínai-amerikai kapcsolatokat, azt is látják, hogy Kína jelentheti az egyik legnagyobb veszélyt az országra.