Nem lesz lövöldözés az ünnep alatt Szíriában

Vágólapra másolva!
A szíriai kormány és az ellenzék is beleegyezett a tűzszünetbe, így a hét második felében tartandó muzulmán áldozati ünnep, az íd al-adha idején nem lesznek harcok az országban. Egyelőre azonban még bombáznak.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja szeirnt a szíriai kormány belegyezett abba, hogy az íd al-adha ünnep idején szüneteljenek a harcok - írja a BBC. A szíriai ellenzék jelezte, hogy bármilyen tűzszüneti javaslatot elfogadnak, amelyet a kormány is elfogad.

Lakhdar Brahimi különmegbízott szerint a szerdán kezdődő, négynapos ünnep során a felek leteszik a fegyvereket. Brahimi ugyan nem mondta mettől meddig fog tartani a tűzszünet, de szerinte a kormány várhatóan szerdán vagy csütörtökön kihirdeti a fegyverletételt.

A szíriai hadsereg ugyanakkor szerdán több légitámadást is végrehajtott Maarrat-en-Numán ellen, ahol lázadók és katonák egy fontos katonai támaszpontnak, és a Damaszkusz és Aleppó közötti, stratégiai fontosságú autópálya egy szakaszának ellenőrzéséért harcolnak - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

Amerikai fegyverekkel lőnek

Egy orosz tábornok szintén szerdán jelentette be, hogy a lázadók amerikai fegyverekkel rendelkezhetnek. "Megbízható információnk van arról, hogy a szíriai harcosoknak külföldi, hordozható légelhárító rakétarendszereik vannak, beleértve amerikai gyártásúakat is... ki kell deríteni, hogy ki szállította nekik" - mondta Nyikolaj Makarov tábornok újságíróknak a BBC szerint.

Korábban voltak már híresztelések arról, hogy a szíriai ellenzék vállról indítható rakétavetőkkel rendelkezik, de a nyugati országok eddig nem ismerték el, hogy felfegyverezték volna a szíriai lázadókat. Augusztusban a lázadók közölték, hogy az iraki határ közelében lelőttek egy harci repülőgépet.

Oroszország a szíriai kormány legnagyobb fegyverszállítója, baráti országként az oroszok fegyverzik fel a lázadók legnagyobb ellenségét, Bassár el-Aszad elnököt.