Egy szélhámostól kaptak vérszemet a muszlimok

iszlámellenes film, Mohamed prófétát gyalázó film, képkocka a filmből, merénylet a líbiai amerikai konzulátusnál
Vágólapra másolva!
Líbiában megölték az amerikai nagykövetet, Egyiptomban, Jemenben és a Gázai-övezetben pedig véres tüntetések robbantak ki egy film miatt, amely pszichopataként ábrázolja Mohamed prófétát. Az igénytelen akciófilmekre emlékeztető Muszlimok ártatlansága című film miatt forronganak az iszlámhívők. A film ötletgazdája valószínűleg egy hétpróbás csaló, aki még a saját munkatársait is átvágta.
Vágólapra másolva!

Vetített háttér előtt, B-kategóriás horror- és akciófilmekbe illő véres jelentekben tűnnek fel dühöngő muszlimokat megszemélyesítő, amatőrnek tűnő, nem odaillő kiejtéssel röhejes dialógusokat folytató színészek egy Mohamed próféta élettörténetét is feldolgozó filmben. Az állítólag 5 millió dollárnyi adományból készült film nagyobb, lovagolós jeleneteit valószínűleg stockmovie adatbázisokból (előre elkészített bárhova beilleszthető jelenetek) bányászták elő, a film egyik végső jelenetében pedig igénytelen, okostelefonos képfiltereket idéző stílusban borítják be lángcsóvák a főszereplőt.

A Innocence of Muslims-ról - amelyet eredetileg csak egyszer, idén júniusban mutattak be egy privát vetítésekre szakosodott hollywoodi moziban kevesebb mint tíz embernek - a róla szóló kritikák szerint legfeljebb a borzalmas filmkészítés példájaként lenne érdemes beszélni, annyira nevetséges, mégis halálosan komoly következményei lettek. A film miatt több muszlimok lakta országban - többek között Egyiptomban, Líbiában, Irakban, a Gázai övezetben, Jemenben - robbantak ki zavargások, megtámadtak több amerikai külképviseletet, a zavargásoknak több tucat sérültje van. A tüntetők a líbiai Bengáziban megölték az amerikai konzulátus több munkatársát, köztük az USA líbiai nagykövetét, ami miatt az USA rombolókat küldött a líbiai partokhoz. Utóbbi támadásról azonban felmerült, hogy csak véletlen egybeesés lehet a film miatti tiltakozásokkal, valójában a szeptember 11-i Amerika ellenes támadások évfordulójára időzített terrorcselekmény volt.

Mohamed szamárral hetyeg

A pokol azt követően szabadult el, hogy a korábban Koránt égető Terry Jones amerikai prédikátor bejelentette, hogy az iszlám vallás romboló ideológiáját bemutató filmet - amelyből egy 14 perces összeállítás felkerült az internetre -szeretné levetíteni gyülekezetének. A hevenyészve összeollózott filmrészlet néhány napja ráadásul arab szinkront is kapott, és futótűzként terjedt a muszlim internetfelhasználók körében és a médiában.

Forrás: Youtube
Képkivágás a filmből

A filmrészletekből egy zavaros, több síkon játszó történet rajzolódik ki, ahol kopt keresztények magyarázzák az iszlám lényegét. A nyitójelenetekben New York-i akcentussal beszélő muszlim szélsőségesek támadnak egyiptomi keresztényekre, majd bejön a muszlim vallás egyfajta eredetét bemutató történetszál, amelyben Mohamed prófétát megkergült perverz szadistaként mutatják be, aki nyers húst eszik, miközben a homoszexualitással, a pedofíliával és egy szamárral is kacérkodik.

A filmrészletben a próféta többek között gyerekek megerőszakolásának lehetőségét kínálja fel katonáinak hadizsákmányként, egy nő combjai között szabadul meg démonaitól, vagy éppen egy Jafol nevű szamárral beszélget arról, hogy az állat nem szereti a nőket, és utóbbi válaszának - az iázást nemnek veszi - ugrándozva örül. A Time magazin beszámolója szerint a film több olyan, Koránra utaló részletet is tartalmaz, amely egy nyugati, keresztény gyökerű nézőnek semmit sem mond, de a muszlimok értik, miről van szó.

Hazudós producer

"Az egész stábot megvezette a producer" - állítják a filmben szereplő színészek és az azon dolgozó stáb tagjai, akik szerdán közleményben határolódtak el a film üzenetétől. Szerintük a készítők nem mondták el nekik, hogy milyen filmet forgatnak. "100 százalékban elutasítjuk a filmet - közölték, és azt állítják, a készítők utólag átírták a forgatókönyvet, ők abban a hitben éltek, hogy egy 2000 évvel ezelőtt élt egyiptomi alakról forgatnak.

Forrás: AFP
Líbiai tüntető. A képre kattintva galéria nyílik!

Cindy Lee Garcia, az egyik színésznő, akinek filmbeli lányát Mohamedhez adják nőül, telefoninterjút adott a Gawker magazinnak, amelyben azt állította, a film forgatókönyvének eredeti címe Sivatagi harcosok (Desert Warriors) volt - ezt alátámasztja a filmhez szereplőket toborzó cég felhívása is -, amely "2000 évvel ezelőtti dolgokról szólt", és semmi köze nem volt "Mohamedhez, a muszlimokhoz vagy bármihez". Sőt a végleges filmben Mohamedként megjelenő szereplőt "Master George"-nak nevezték, de a film utómunkái során Mohamedre szinkronizálták, ahogy minden egyes vele kapcsolatos, illetve muszlimokat sértő megszólalást. Garcia állítása szerint elborzadt a végső változatot látva, és megrázták a film kiváltotta események. "Embereket öltek meg egy olyan film miatt, amelyben szerepeltem. Ebbe belebetegszem" - idézte a Gawker.

Cindy Lee Garcia beszélt is a producerrel, Sam Bacile-lal, aki - mikor kérdőre vonta, hogy miért csinálta ezt - azt mondta neki: "elegem van a szélsőséges muszlimokból, akik egymást gyilkolják. Mondd meg a többi színésznek, hogy nem az ő hibájuk". Garcia azonban nem elégszik meg ennyivel, és azt tervezi, hogy bíróságra viszi az ügyet.

Árulkodó középső név

A stábnak azt mondták, hogy a film mögött egy Sam Bacile nevű izraeli ingatlanbefektető áll, de később az egyik színésznőnek azt mondta az arabul is beszélő férfi, hogy Egyiptomból jött. Egy, a filmben közreműködő szélsőséges keresztény aktivista szerint ugyanakkor Bacile izraeli zsidó, aki Egyiptomban élő rokonait félti. Az AP szerint 56, a Wall Street Journal szerint pedig 52 éves, magát izraeli-amerikai állampolgárnak mondó férfiről viszont sem az izraeli, sem az amerikai hatóságok nem tudnak, és az ingatlanbefektetők szakmai névsorában sem szerepel senki ilyen néven.

Az AP hírügynökség meginterjúvolt Los Angeles közelében egy Nakoula Basseley Nakoula nevű férfit, aki elismerte, hogy ő irányította a film logisztikáját. A 2010-ben banki csalás miatt közel 800 ezer dolláros pénzbüntetésre, 21 havi börtönre, illetve ötéves internettől való eltiltásra ítélt férfi az AP-nek azt mondta, kopt keresztényként megérti a koptok muszlimokkal kapcsolatos aggodalmait. Azt állította, hogy személyesen ismeri a film készítőjeként emlegetett Sam Bacile-t, de tagadta, hogy ő lenne az.

Forrás: Youtube
Mister George - Mohamed, a filmrészlet záróképe

Az AP hírügynökség viszont kibogarászta a nyomozati anyagokból, hogy férfi korábban több álnevet is használt a banki csalásoknál - például Erwin Salamehként, vagy éppen Nicola Bacilyként nyitott bankszámlákat -, illetve a Sam Bacile néven telefonon nyilatkozó férfi telefonja ugyanarra a címre van bejelentve, ahol Nakoula tartózkodik. Még árulkodóbb, hogy a Nakoula középső neve, Basseley - amelyet eltakart hüvelykujjával, amikor személyazonosságának igazolásaként megmutatta a jogosítványát az AP tudósítójának - hangzásában szinte teljesen egyezik a Bacile névvel.

Hasonló indulatokat a muszlimok körében legutóbb 2005-ben váltott ki a Jyllands-Posten dán újság, amely Mohamedet ábrázoló karikatúrákat közölt (a témába vágó cikkeinket itt olvashatja). A prófétát többek között bombaturbánnal a fején ábrázoló rajzok miatt sorra szerveztek tüntetéseket, amelyek gyakran erőszakba torkolltak. A tiltakozók dán nagykövetségeket gyújtottak fel, és a zavargásokban több tucat ember vesztette életét. Az ügy még évekig hullámokat vetett, a karikatúrák dán rajzolója ellen több merényletet is megkíséreltek, még öt évvel a rajzok közlése után is akadt, aki meg akarta ölni.